Селекционерът на Холандия Роналд Куман е сред вариантите за нов треньор на Барселона, съобщава Sport.es.

Настоящият наставник на каталунците Ернесто Валверде е с несигурно бъдеще, въпреки че е на път да изведе отбора до втори пореден златен дубъл в Испания.

Отпаданията от Шампионска лига обаче са на път да костват поста му. Миналия сезон Барса беше елиминиран на 1/4-финалите от Рома след 4:1 на "Камп Ноу" и 0:3 на "Олимпико".

Преди три дни пък Ливърпул разби Лео Меси и компания с 4:0 на "Анфийлд" и след 0:3 в Испания се класира на финал, където ще срещне Тотнъм.

Съветът на директорите на Барселона ще се събере на 25 май, след финала за Купата на Краля, където съперник е Валенсия. Тогава ще се обсъжда евентуална треньорска рокада.

Куман познава обстановката на "Камп Ноу" отлично. Той игра за каталунците от 1989 до 1995 г. и се засече с Христо Стоичков. Холандецът спечели четири титли на Испания, една Купа на Краля, три Суперкупи на страната, Суперкупата на Европа и КЕШ през 1992 г.

Именно с негов гол Барселона победи с 1:0 на финала Сампдория след продължения, за да спечели първия си от общо петте трофея в КЕШ/ШЛ. Между1998 и 2000 г. холандецът беше помощник на Луис ван Гаал в испанския колос.

Под негово ръководство пък "лалетата" буквално цъфтят и се класираха за 1/2-финалите за Лигата на нациите, въпреки че бяха в група с последните два световни шампиона – Германия и Франция. Там съперник е Англия, а в другата двойка ще се изправят Португалия и Швейцария.