Суперзвездата на Барселона Лионел Меси сподели пред DAZN за разговора си с Пеп Гуардиола, в който е разбрал, че ще играе като "фалшива деветка".

Каталунският специалист извърши истинска футболна революция, слагайки нисичкия Меси на върха на атаката, като по този начин успяваше да "отключи" почти всяка една защита, срещу която се изправяше неговата Барса (2008-2012).

"Като дете играех зад плеймейкъра в Аржентина. Когато пристигнах в Барселона системата беше 3-4-3, което беше трудно за мен, защото трябваше да играя на върха на диаманта. Бях плеймейкър, който беше свикнал да се движи по терена със свобода в действията. А понякога действах и по крилото", започна Лео.

"Истината е, че при Франк Рийкард нямах друг избор - бях сложен като дясно крило. За мен това беше една напълно непозната позиция. Постепенно обаче свикнах. Бях доволен, защото играех. Когато си млад футболист просто искаш да играеш, без значение от поста. Така можех да нахлувам със силния си ляв крак към средата на игрището и за мен това беше лесно. В отбора тогава бяха Жули, Самуел Ето'о и Роналдиньо. Постепенно играех по-често."

"Що се отнася до "фалшивата деветка", помня, че бях много изненадан. Гуардиола ми звънна и каза да отида в офиса му. Той ми каза, че гледа много мачове на Реал Мадрид, както на всеки друг противник. Говореше с Тито Виланова и двамата ми обясниха как трябва да играя на върха на атаката. Като фалшива деветка. С Тиери Анри и Самуел Ето'о по крилата."

"Нямаше да стоя постоянно на върха на атаката, а по-скоро ще се връщам и назад. Идеята беше централните защитници на Реал Мадрид да ме следват, след което нашите бързи крила да минават зад тях. Всъщност един от головете на Анри падна точно така. Това беше изненада за нас и за Реал. Помня, че имахме допълнителен човек в средата и имахме голям превес в притежанието на топката."

"Никога преди това не бях играл като централен нападател. Това беше голяма промяна за мен. През последните години играя върнат по-назад и взимам топката по-често. Така мога да помагам на халфовете. Правихме го, когато Шави и Андрес Иниеста вече не бяха в отбора. С тях владеехме топката през голяма част от мача", добави Меси.

 

Превод на Gol.bg