Бразилската легенда Роналдиньо шокиращо бе пратен в парагвайски затвор, след като заедно с брат си опита да влезе в страната с фалшив паспорт. Бившият играч на Барселона бе разпитван в продължение на часове, след което съдът в Асунсион прецени, че трябва да остане зад решетките, докато научи своята присъда (вероятно ефективна).

Животът на Роналдиньо след футбола не се развива по най-добрия начин. Наскоро обяви фалит, а Бразилия му забрани да напуска границите заради сериозни задължения.

Но той не е единственият футболист, забърквал се в проблеми със закона. Списъкът е доста дълъг, доста настоящи и бивши играчи са лежали зад решетките…

ТОНИ АДАМС

Големият защитник Тони Адамс или Господин Арсенал е един от символите на играта в Англия през 80-те и 90-те години на миналия век. Освен че е безкомпромисен бранител, той е луда глава и заклет пияница извън терена. Това го праща с присъда за 4 месеца в затвора през 1990 година. Тогава разбива своя форд с 4 пъти повече алкохол в кръвта от допустимото. Излежава само част от присъдата.

КОКОРИН И МАМАЕВ

Руските национали Александър Кокорин и Павел Мамаев си навлякоха проблеми, когато в края на 2018-а пребиха държавен служител в ресторант. Това ги прати за по година и половина в затвора, но те излязоха малко по-рано (в края на миналата година). Вече и двамата играят в руския елит.

ЕДУАРД СТРЕЛЦОВ

Вместо да стане герой на СССР на Мондиал 58, той отива в лагер за изнасилване, а кариерата му завършва на 21 години. Едуард иначе е истинска звезда за онова време. Играе за Торпедо, вилнее по терена, вкарва гол след гол, а с него и Яшин на вратата Съветският съюз мечтае за световната титла.

Това така и не се случва, а Стрелцов дори не стига до мондиала в Швеция (1958), защото попада в лагера Вятлаг с обвинения в изнасилване. Той сам се съгласява да признае срещу обещанието, че ще иде на световно и ще се размине с условна присъда и порицание. Обещанието към него обаче не е спазено, Стрелцов попада в лагера, а кариерата му приключва на 21 години.

В случая обстоятелствата и вината на играча са доста съмнителни...

РЕНЕ ИГИТА

Рене Игита е сред най-колоритните вратари в историята, най-вече заради емблематичното си "скорпионско" спасяване. През 1993-а обаче той прекарва 7 месеца в затвора по обвинение в отвличане. Игита е посредник между добрия си приятел Пабло Ескобар и друг наркобарон - Карлос Молина, чиято дъщеря е отвлечена. Националният вратар на Колумбия получава 64 000 долара, за да осигури безопасното освобождаване на момичето.

РУБЕН СЕМЕДО

4 месеца в затвора прекара и соченият за талант на португалския футбол - Рубен Семедо. Младежкият национал на страната изигра чудесен сезон със Спортинг Лисабон, направи трансфер във Виляреал, но кариерата му спря... Причината бе нападение в бар във Валенсия, където играчът дори извади пистолет като заплаха. Той излежа месеците си зад решетките, а в момента играе за Олимпиакос, но пътят към португалския национален тим изглежда е обречен.

ВИНЧЕНЦО ЯКУИНТА

Винченцо Якуинта вдигна световната титла през 2006-а. Нещо, за което мнозина мечтаят. Славната кариера в Ювентус, Удинезе и националния тим обаче е забравена заради връзките му с мафията. Той е роден в калбрийското селце Кутро, като заедно с баща си бе пратен в затвора за притежание на оръжие и връзки с Ндрангетата (мафиотска организация). Подобна бе и съдбата на съотборника му от Юве - Фабрицио Миколи, който пък бе обвинен за съучастие в престъпления със сицилианската мафия.

ЙЪН РАЙТ

Йън Райт е една от звездите на английския футбол през 90-те, но животът и кариерата му минават през безкрайни перипетии. Израснал в бедност, той пробива в големия футбол едва на 22 години, а преди това се забърква в редица каши. Дори и каране без книжка, което го праща в затвора за няколко седмици. Сам признава, че тежкият период променя живота му и го амбицира за кариера във футбола.

МАРЛОН КИНГ

Ако има рекордьор сред футболистите, то това е Марлон Кинг, който е лежал три пъти в затвора. Той направи име в Англия и за ямайския национален тим, но отвличане, побоища, изнасилване и кражби го вкарваха зад решетките.

ДЖИКА ПОПЕСКУ

Джика Попеску е сред най-големите легенди на румънския футбол. Той прави страхотна кариера, преминала и през Барселона, но 10 години след нейния край си навлича проблеми. През 2014-а, заедно с редица други играчи и ръководители в северната ни съседка, Попеску лежи в затвора за пране на пари. Получава присъда от 3 години и половина, но заради добро поведение и подписка на феновете излиза година и половина по-рано.

БОБИ МУР

Боби Мур е сред най-великите английски играчи, а и единственият, извел страната до световната титла като капитан. Около него обаче витае и една от големите мистерии, случила през 1970-а, докато Англия се готви за защита на титлата си. Преди контролата с Колумбия в Богота те се разхождат из столицата, а докато са в магазин за бижута, грабва гривна с диаманти изчезва. Обвинен е капитанът Мур, който дори е задържан за около седмица, в която обаче вместо в затвора - лежи в къщата на шефа на колумбийския футбол. В крайна сметка той е оправдан заради липса на доказателства, но петното остава, а той така и не получава рицарско звание.

СТИГ ТЬОФТИНГ

Стиг Тьофтинг е едно от лошите момчета на футболната игра, а в това се уверяваха всичките му съперници на терена. Той неведнъж е изпращал с болки противници от терена, а на корема си има голям надпис: „Не съжалявам за нищо”. През 2002-а обаче (точно след мондиала), докато националният тим на Дания празнува, Тьофтинг влиза в спор с мениджъра и главния готвач, нокаутирайки ги на пода. Това му осигурява 4 месеца зад решетките, които не го трогват особено. До ден-нешен твърди, че не съжалява.

БРУНО

Бразилският вратар Бруно бе един от проектонационалите за Мондиал 2006, но животът му претърпя обрат. Като в сценарий от филм на ужасите той и приятелите му получиха 22 години затвор. А обвинението: Пребива до смърт съпругата си, след това нарязва тялото й парче по парче и го хвърля на ротвайлерите си.

Наистина брутално. А още по-фрапиращото е, че той вече е на свобода, ожени се и има две деца. Дори изигра 5 мача за Боа Ешпорте, макар някога да бе проектонационал на родината си Бразилия.

УЛИ ХЬОНЕС

Ули Хьонес е един от легендарните германски играчи и най-успешният ръководител на Байерн Мюнхен. Въпреки легендарния си статут законът го застигна и той бе осъден на 3,5 години затвор за укриване на 28,5 милиона евро. Излежа малко над половината си присъда при лек режим и бе освободен.

АДАМ ДЖОНСЪН

Адам Джонсън някога бе смятан за един от големите таланти на английския футбол, дори грабна и титла с Манчестър Сити. Той бе освободен преди година след излежаване на половината от 6-годишната си присъда за блудство с малолетна. Той има 12 мача и 2 гола за Англия.


Материал на вестник "Тема спорт"