Байерн Мюнхен спечели последния си домакински мач за годината, надигравайки Фрайбург с 2:0 в среща от 16-ия кръг на германската Бундеслига, състояла се на стадион "Алианц Арена".

Шампионите осъществиха тотална доминация, но откриха резултата едва в края на първото полувреме чрез Робен, който вкара с глава след пас на Рибери с глава.

Веднага след почивката Байерн продължи в същия стил, като играчите на тима завършваха голяма част от атаките именно с най-горната част на тялото. Томас Мюлер се разписа с глава, добутвайки отбитата от гредата топка след изпълнението на Бернат.

Гредите спасиха гостите общо три пъти - веднъж след шут на Мюлер и на два пъти след удари на Бернат.

Байерн събра 42 точки на върха и се откъсна на 12 пункта пред втория Волфсбург, който утре гостува на Борусия Дортмунд. Фрайбург е 16-и с 14 точки.


Напълно очаквано играта беше пренесена в половината на гостите още от началния съдийски сигнал. Топката се отби в ръката на Шустер от половин метър в наказателното поле, но реферът прецени, че футболистът на Фрайбург е нямал време да реагира и даде знак играта да продължи.

Роберт Левандовски отправи удар с глава около точката на дузпата, след меко центриране на Томас Мюлер отдясно, но полякът на намери очертанията на вратата. После самият Мюлер засече с глава центриране на Рибери, но без успех.

В средата на първото полувреме Мюлер си спря много добре топката след пас на Бернат и пред погледа на защитник стреля веднага с левия крак, но покрай левия страничен стълб. Ариен Робен реши да стреля от дистанция, но холандецът не бе настроил мерника си.

В 25-тата минута се стигна до най-интересното положение до момент. Марио Гьотце овладя на гърди дълъг пас към него и реши да изненада Бюрки с техничен удар в десния ъгъл. Вратарят внимаваше и успя да спаси.

Дойде ред и на Чаби Алонсо, но мощната тупалка на испанеца от почти трийсетина метра попадна право в ръцете на Бюрки. Десетина минути преди паузата Чаби изстреля нов снаряд, който прелетя над напречната греда.

Меди Бенатия получи мускулна контузия и трябваше да бъде заменен от Джером Боатенг в края на първото полувреме. Минута по-късно домакините откриха резултата.

Алонсо пусна хубав пас от дълбочина към Франк Рибери, който отигра копването с глава към границата на малкия пеналт. Там Ариен Робен също засече с глава и реализира в долния ляв ъгъл.

Вратарят на гостите правеше страхотен мач. Малко след попадението той на два пъти отказа Робен в деликатни ситуации, а после отби удара на Мюлер от движение и кълбото срещна страничната греда.

Малко след подновяването на играта Байерн удвои аванса си, благодарение на напористия Бернат. Испанецът получи пас от Робен, но след страхотно първо докосване беше блокиран от съперников футболист в наказателното поле. Въпреки това Бернат успя да центрира някак си и уцели напречната греда. Мюлер бе застанал на правилното място и добута отскочилата топка с глава в мрежата.

Мюлер продължи да бъде един от най-активните на терена. Той засече центриране отдясно с глава, но кълбото мина покрай десния страничен стълб.

След час игра треньорът на домакините Пеп Гуардиола беше принуден да направи трета принудителна смяна, пускайки Джердан Шакири на мястото на Чаби Алонсо. Бюрки спаси удар с глава на Данте, а после Шакири стреля неточно, пак с глава.

Двайсетина минути преди края на редовното време Робен се наложи отдясно и пред Бернат се откри чудесна възможност да вкара, но Бюрки отново спаси. Още при следващата атака на Байерн Бернат нацели лявата греда.

В 81-та минута Ариен Робен намери пространство за стрелба с левия крак по диагонала, но отново вратарят на гостите се оказа последна преграда. Към края стражът спаси удар от въздуха на Бернат.

 

Байерн Мюнхен - Фрайбург  2:0

1:0  Ариен Робен - 41'

2:0  Томас Мюлер- 48'

 

Байерн: Нойер, Данте, Бенатия (Боатенг - 39'), Рафиня, Бернат, Алонсо (Шакири - 60'), Гьотце, Рибери, Робен, Мюлер, Левандовски (Швайнщайгер - 46')

Фрайбург: Бюрки, Кърмаш (Жулиен - 72'), Зорг (Муйдза - 46'), Ритер, Торехон, Кемпф, Гюнтер, Клаус (Керк - 51'), Хьофлер, Шюстер, Мемеди