Още по темата

 

Тайбе Юсеин и Мими Христова ще се борят на полуфиналите на турнира по борба за жени от европейските игри в Минск, Беларус, докато Миглена Селишка ще чака възможност да атакува бронзов медал през репешажите.

Две от родните националки срещнаха до болка познати съпернички след първите си схватки. Турнирът започна при 50-килограмовите, където европейската вицешампионка Миглена Селишка надви с лекота и 11:0 рускинята Анжелика Ветошкина. На четвъртфиналите обаче тя се изправи срещу Оксана Ливач, която я победи по-рано през годината на финала на европейското първенство. Селишка спечели първата част с една точка, но украинката стигна до две в следващите три минути и затвори схватката с 2:1.

Българката все пак запази шансовете си за класиране на репешажите, защото с този мач Ливач се класира на полуфинал. В него тя ще се бори с Виолета Чирик от Беларус. Мими Христова тушира италианката Франческа Инделикато на осминафиналите при 57-килограмовите, след което също се изправи срещу добре позната съперничка - Альона Колесник, която я тушира в мача за третото място на европейското първенство тази година. Българката обаче взе реванш с две точки в първата част и нови две хватки за по две точки във втората до крайното 6:0. На полуфиналите Христова ще срещне туркинята Бедиха Гюн.

Световната и европейска шампионка Тайбе Юсеин стигна традиционно лесно до полуфиналите. На старта на категория до 62 килограма тя победи унгарката Габриела Шлейс с 6:0, а на четвъртфинал срещна двукратната европейска шампионка и двукратна бронзова медалистка от световни първенства Йохана Матсон. 31-годишната шведка обаче се оказа просто още едно лесно препятствие за българската националка, която спечели три точки в първата част и още една във втората за крайното 4:0.

Следващата съперничка на Юсеин обаче е една от водещите състезателки в световен мащаб - Юлия Ткач. Украинката е световна шампионка от Ташкент 2014 и двукратна европейска от Дортмунд 2011 и Белград 2012. Тя е и сребърна медалистка от първите европейски игри в Баку.

Единствената загуба на осминафиналите допусна златната медалистка от турнира по самбо Мария Оряшкова. Тя отстъпи с 0:10 на украинката Алла Белинска, която в последствие отстъпи на естонката Еп Мяе - трета на световното първенство през 2015-а и европейското през 2017-а.