“Обстановката в Италия е тежка, в капан сме, но нашата Федерация прави всичко по силите си и се надявам, да успеем да заминем за Европейското първенство в Баку още в петък“. Това заяви в телефонно интервю за БГНЕС, една от най-големите ни надежди в каратето – Александра Стублева, намираща се в най-засегнатата от коронавируса страна в Европа.

„Намирам в област Тоскана, където се подготвям по олимпийския план. Обезпокоена съм от случващото се, но “Българска национална федерация Карате” се подготвя за всякакви възможни варианти. Предполагам, че и Министерството на спорта ще вземе отношение. Следваме най-добрите практики и изпълняваме стриктно всички съвети, които Световната здравна организация препоръчва по отношение на специалните мерки за предотвратяване на заразяването с COVID-19 и мога да гарантирам, че се отнасяме с максимално внимание към всеки детайл.

На този етап не мога да коментирам, какво точно ще се случи. Концентрирала съм се върху подготовката и се надявам, че ръководството на Федерацията ще направи всичко необходимо, за да успеем да заминем без проблем за Азербайджан. Твърде вероятно е шампионатът да се проведе без публика, но най-важно, разбира се, е здравето на хората“, продължи Стублева. Тя обясни, че квалификационният турнир за Олимпиадата ще бъде през май в Париж и е на мнение, че игрите в Токио все пак ще се проведат по план.

„В момента обстановката е тежка – като мярка против разпространението на вируса всеки е поставен под карантина – единствено може да се излиза навън за запасяването с определени хранителни продукти, както и при нужда от посещение на болнично заведение. При излизане от дома обаче има проверки, като се искат и предварителни декларации за причината поради която човек е навън“, допълни тя.

„Олимпиадата в Токио ще се проведе по план, това е лично мое мнение. Вероятно също, подобно на много други спортни събития, ще бъде с ограничена посещаемост, но Летни олимпийски игри ще има. Надявам се да се класираме за нея на квалификационния турнир в Париж. Бих искала да благодаря и на Лев Инс, които в този труден момент ни подкрепиха“, завърши българската спортистка.
Италия е най-засегнатата от коронавируса европейска страна – 631 души са вече починалите от заразата. /БГНЕС