Фортуна Дюселдорф - Борусия Дортмунд, двубой от 16-ия кръг на германската Бундеслига. Стадион "Меркур Шпиларена", 21.30 часа българско време.


Групата на Борусия Дортмунд:
Вратари: Бюрки, Хитц
Защитници: Аканджи, Топрак, Диало, Загаду, Хакими, Пишчек, Толян, Шмелцер
Полузащитници: Дахуд, Вайгъл, Витсел, Дилейни, Герейро, Гомес, Гьотце, Кагава, Санчо, Пулишич
Нападатели: Ройс, Ларсен, Филип, Алкасер, Волф


Прогноза на Gol.bg:

Борусия Дортмунд направи нова важна крачка в борбата за титлата през уикенда, когато надви Вердер Бремен и дръпна с цели девет точки на върха.

Момчетата на Люсиен Фавре си осигуриха прозвището "зимен шампион", защото ще бъдат на първа позиция и на старта на втория полусезон. За вестфалци обаче е от голямо значение да продължат да печелят мачовете си, за да не позволят на първенеца Байерн да скъси разликата.

"Жълто-черните" имат впечатляващите десет победи в последните 11 шампионатни мача, като в този интервал загубиха точки само при домакинското равенство 2:2 с Херта. Това е първата формация в крубната история, която не губи нито веднъж в първите 15 кръга на сезона.

На другия полюс е Фортуна Дюселдорф, който измъкна късметлийско 3:3 срещу Байерн насред Мюнхен през ноември, но остава в зоната на изпадащите с едва 12 пункта, въпреки успеха с 2:0 над Фрайбург в миналия кръг. 

Все пак трябва да отбележим, че воденият от Фридхелм Функел тим показва някакъв живец и дава заявка, че ще се бори със зъби и нокти за своето оцеляване, а това прави задачата пред гостите изключително сложна.

В исторически план Дортмунд има леко предимство от 16:14 победи в 38 шампионатни мача, но в Дюселдорф предимството е на страната на Фортуна - 8:5 успеха. Последната загуба на Борусия от този съперник е от 1997 година, но през този век двата отбора са спорили само два пъти (победа и равенство за вестфалци).


Резултат: Фортуна Дюселдорф - Борусия Дортмунд 0:2