Манчестър Сити разби с 6:0 Шахтьор Донецк в среща от група "F" на Шампионската лига. Двубоят обаче ще се запомни със скандалната дузпа свирена за "гражданите" след циркаджийско падане на Рахийм Стърлинг.

Това се случи през първото полувреме при резултат 1:0. Тогава Стърлинг непохватно заора в тревата, след което се свлече на терена и за най-голяма изненада бе възнаграден с дузпа за театралното си изпълнение, което разсмя дори феновете на "гражданите".

Тази ситуация е поредното доказателство, че и в Шампионската лига трябва да бъде въведена системата за видео наблюдение - VAR. Головете за Сити вкараха Давид Силва (13), Габриел (24 - дузпа, 72 - дузпа и 90), Рахийм Стърлинг (49) и Риад Марез (84).

Домакините като цяло доминираха и заслужено взеха победата, с която запазиха първото си място в групата с 9 точки и са почти сигурни участници в следващата фаза на надпреварата. Шахтьор остава с две точки и ще се бори за третата позиция и участие в Лига Европа. 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/7WNEEB5KFow" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>


Срещата започна с луди атаки на домакините, които още в началото обсадиха вратата на Шахтьор. Сити редуваше атаки след атаки, но първото голово положение дойде за гостите.

Бившият нападател на родния ЦСКА Жуниор Мораес се откъсна отдясно и стреля по диагонала, но не успя да опъне мрежата. Така се стигна до 13-ата минута, когато Риад Марез разнебити от финтове защитата на Шахтьор, след което пусна топката към Давид Силва и той на празна врата вкара за 1:0.

"Гражданите" продължиха да атакуват и десет минути по-късно стигнаха до дузпа, но тя беше меко казано скандална. Рахийм Стърлинг нахлу в наказателното поле на украинците и непохватно заора в тревата, след което падна в пеналта и за най-голяма изненада реферите посочиха бялата точка.

Тази дузпа разсмя дори феновете на Сити, които също не вярваха на отсъждането. Гостите едва не набиха главния съдия, но той не промени решението си и домакините дръпнаха с 2:0, след като Габриел Хесус бе точен от бялата точка. Този наказателен удар може би е най-комичния и скандален за последното десетилетие. 

Шахтьор тръгна в атака, но с порпуски пред вратата на Сити се отчетоха Сергей Болбат и Микола Матвиенко. Към края на полувремето домакините отново вдигнаха темпото, но не успяха да вкарат чрез Бернардо Силва.

Втората част започна с нов гол за "гражданите", като негов автор бе симулантът Рахийм Стърлинг. След това попадение темпото на игра сериозно падна, като домакините спокойно разиграваха в средата на терена, без каквито и да било голови възможности.

След един час Риад Марез се освободи от защитата на гостите, но стреля неточно. Последваха няколко смени в двата отбора, което още повече накъса играта. В 67-ата минута гостите можеха да намалят, но Тайсон пропусна. Пет минути по-късно се стигна до нова дузпа за Сити, като и този път Габриел Хесус бе точен за 4:0.

Това обаче не бе всичко. В 84-ата минута Илкай Гюндоган асистира на Риад Марез и той направи 5:0. До края "гражданите" владееха спокойно инициативата и вкараха нов гол чрез Габриел Хесус.

Манчестър Сити - Шахтьор Донецк 6:0

Голмайстори: 

1:0 Давид Силва (13)

2:0 Габриел Хесус (24 - дузпа)

3:0 Рахийм Стърлинг (49)

4:0 Габриел Хесус (72)

5:0 Риад Марез (84)

6:0 Габриел Хесус (90)