В официалния сайт на УЕФА бе публикуван обширен доклад , в който са описани подробно доходите и разходите за заплати на европейските клубове през 2018 година. Постъпленията в сметките на родните тимове възлизат в размер на 42 милиона евро - 30-о място по този показател, съобщава dsport.

Най-голям дял от приходите на българските клубове са вследствие на спонсорски договори (37%), 28% са парични средства от УЕФА, 7% идват от местните телевизионни права, а 5% от продажбата на пропуски и сезонни карти за мачовете на отборите. Останалите 23% са включени в графата „Други“.

Логично най-големи доходи са отчетени от клубовете в топ 5 европейски първенства. На първо място са английските, следвани от германските, испанските, италианските и френските.

В доклада се посочват данни и какви суми отделят тимовете за заплати. По този показател българските клубове са 28-и и са заплатили общо 36 милиона евро в заплати през 2018 година. УЕФА регистрира увеличение в сумата от 13% спрямо предходната 2017.

Пред нашите клубове са тимове от страни като Кипър, Сърбия, Чехия, Румъния, Казахстан, Австрия и Шотландия. Челните места в класацията отново за заети от най-големите пет първенства на Стария континент - Англия (3,2 милиарда евро), Испания (2,0 милиарда евро), Германия (1,664 милиарда евро), Италия (1,5 милиарда евро) и Франция (1,28 милиарда евро).