Ако Кими Райконен бе ударил Валтери Ботас в Англия, а не Люис Хамилтън, тогава щеше да получи 5 секунди наказание, а не 10. Това обяви световният шампион за 1997-а Жак Вилньов. 

Инцидентът на „Силвърстоун” продължава да предизвиква полемики, най-вече по отношение дължината на санкцията, заради разликата при същия сблъсък между Фетел и финландеца във Франция. 

„Не разбирам защо Райконен получи 10 секунди, в другия случай то бе 5, а понякога е нищо. За мен това е грешно. В крайна сметка говорим за състезаване и на мен не ми харесва, когато има наказания при конкуренция на пистата. Разбирам, ако става въпрос за мръсно каране или глупави действия на трасето” заяви Вилньов пред „Аутоспорт”. 

„Сега, понеже състезанието бе в Англия и Люис бе потърпевш, а той се бори за титлата, да накажат Райконен с 10 секунди. Ако ударът обаче бе срещу Ботас, тогава санкцията щеше да е от 5” добави той. 

„Верстапен докосна  Кими в Австрия и защо не бе наказан? Защото Кими остана на пистата? Ако той бе изхвърлен встрани дали тогава щеше да има санкция? Именно това е проблемът. Важно е това, което се случва, а не последствията” каза още Вилньов.