Себастиан Фетел с Ферари върна интригата във Формула 1, след като спечели по отличен начин Гран При на Белгия. 

Германецът стартира втори, но изпревари световния шампион Люис Хамилтън и след това не бе застрашен до края. Това бе неговата 5-а победа за сезона и 52-а в кариерата, като изпревари легендата Ален Прост и излезе трети в историята. След нея Фетел има 214 точки, докато Хамилтън е с 231, като загуби 7 от аванса си. 

Люис обаче нямаше шанс и това сякаш потвърди, че Ферари в момента имат по-добрата кола от Мерцедес. Трети остана Макс Верстапен с Ред Бул, като така зарадва многобройните си фенове дошли на пистата „Спа“.  

В началото Хамилтън остана пред Фетел, но зад тях Нико Хюлкенберг удари Фернандо Алонсо и го заби в Шарл Льоклер, като Макларъна полетя във въздуха. Катастрофата бе сериозна, но без тежки последствия за пилотите. Кими Райконен пък се оказа със спукана гума след като Дани Рикардо го  удари. 

В челото обаче Фетел атакува на правата след Червената вода и с по-добра скорост изпревари Хамилтън, който трябваше да се пази и от агресивните коли на Форс Индия. 

На пистата излезе кола за сигурност, а Дани Рикардо трябваше да спре в бокса заради счупено  задно крило, което изглеждаше, че ще доведе и до отпадането му, но след няколко минути той успя да продължи. Кими също се добра до пита и сложи най-твърдите гуми. 

Борбата бе подновена в края на 4-ата обиколка, но Фетел успя да запази позицията си, въпреки че Люис бе близо. След това германецът бързо отвори аванс от 2 секунди, а Верстапен изпревари Окон за четвъртото място. 

Стартиралият 17-и Валтери Ботас вървеше 13-и. В 8-ата обиколка Райконен мина през бокса отново, а в следващия тур се прибра окончателто и отпадна. Макс пък се движеше отлично и се справи и със Серхио Перес, за да излезе трети. В челото Фетел дръпна на повече от 3 секунди пред Хамилтън. 

Последваха обиколки, в които не се случи нищо интересно. Себастиан контролираше темпото и поддържаше аранс от около 3,5-3,8 секунди пред Хамилтън. Верстапен бе трети, а след него колите на Форс Индия, зад които пък вървяха тези на Хаас. Ботас бе стигнал до десетото място. 

В 18-ата обиколка Хамилтън намали малко изоставането си, но разликата не слезе под 3 секунди. Валтери пък стигна до 8-ата позиция, но върху задна лява гума и на двамата пилоти на Мерцедес се появиха следи от износване. 

В края на 21-ата обиколка Хамилтън първи влезе за смяна от водачите, като сложи по-твърдите гуми софт. В следващия тур Фетел го последва, за да остане пред него и дори пред Верстапен, който се бе оказал пред Люис. Хамилтън обаче бе само на 1,3 секунди от Фетел, след като мина пред Макс. 

Себ не се стресна и бързо вдигна аванса си до около 2 секунди, като продължаваше да държи контрола върху състезанието. Ботас стигна до четвъртата позиция, използвайки смените на пилотите пред себе си. Фетел пък се откъсна на почти 5 секунди пред Хамилтън в 29-ата обиколка и Люис просто нямаше шанс. 

Валтери влезе за смяна едва в 30-ия тур, връщайки се на пистата шести. Мъките на Рикардо свършиха в следващата обиколка, когато прибра колата си в бокса. В оставащите обиколки единствената интрига бе за четвъртото място, след като Ботас доближи сериозно Перес и го изпревари 4 обиколки преди края. 

Пилотът на деня обаче определено бе Фетел, който спечели за трети път в Белгия и то в директна битка с Хамилтън, като завърши на повече от 11 секунди пред конкурента си. Верстапен допълни подиума, а четвърти остана тръгналият от дъното Ботас. 

Спасеният от ликвидация тим на Форс Индия пък регистрира отличен резултат, след като Серхио Перес и Естебан Окон заеха 5-а и 6-а позиция. След тях останаха колите на Хаас на Грожан и Магнусен, 9-и приключи Пиер Гасли с Торо Росо, а последната точка взе Маркус Ериксон със Заубер.