Навлизането на все по-млади пилоти във Формула 1 е било в основата на решението на Ферари да заложи на Шарл Льоклер на мястото на Кими Райконен, за следващия сезон, обяви босът Маурицио Аривабене. 

За мнозина Скудерията изненадващо пренебрегна опитния финландец за сметка на талантливия, но и тепърва трупащ опит младок, който ще навърши 21 години през октомври. 

„Времената се променят. За нас е много важно да запазим своята ДНК, но също така да мислим и за бъдещето. Ако погледнете ситуацията в падока ще видите, че Ред Бул ще има Гасли до Верстапен, а Макларън ще са със Сайнц и Норис, който също е новобранец“ обясни Аривабене. 

„Преди 2 години Мерцедес направи избора си за Ботас именно гледайки в бъдещето. Най-добрият начин да спечелиш нещо е да направиш подобен ход, да развиеш таланта, който освен това е от академията на Ферари“ добави босът и заяви, че при решението шефовете не са се съобразили с желанието на Себастиан Фетел, който искаше Райконен да остане. 

„Себастиан е наш пилот, а не ръководител, при всичките ми уважения към него. Моята работа е да погледна цялата картина, да обсъдя нещата с шефовете и да им дам дългосрочен план. Мислейки за бъдещето решенията се взимат именно от мениджърския екип, а не от пилота“ категоричен бе той.