Себастиан Фетел обвини Макс Верстапен за удара помежду им, която го прати в дъното на колоната в Япония и макар и да завърши 6-и, това направи шансовете му за титлата само теоритични. 

Германецът атакува на завоя „Спуун” в 9-ата обиколка, което според много от анализаторите бе грешно решение, но за пилота на Ферари действието му е било оправдано. 

„Не съжалявам за атаката. Имаше място, имах по-голямата скорост и щях да завия, тъй като бяхме един до друг. Той обаче не ми остави достатъчно място и се докоснахме”  заяви Фетел. 

Стюардите прецениха, че става въпрос за състезателен инцидент, въпреки че за четирикратния световен шампион всичко е ясно. 

„Бях от вътрешната страна, но след като той видя, че го атакувам, опита да се защити, след като вече бе късно. За мен място имаше, иначе нямаше да атакувам. Мисля, че колкото и да са оспорвани състезанията, винаги трябва да се оставя място, а сега просто нямаше къде да отида. Знаех, че е наказан, но просто смятах, че сме по-бързи” добави той. 

„В крайна сметка тук става въпрос за състезание. Ние сме пилоти, но не ме разбирайте погрешно – това е част от надпреварите. Просто в колата усетих, че имам повече скорост и мога да го изпреваря. Наистина ситуацията е тежка, но духът на момчетата не е пречупен, така че ще се борим до края” каза още Фетел.