Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

Днес публикуваме материал на Владислав Драгомиров, който анализира трудната ситуация в лагера на любимия си клуб Реал Мадрид.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

 

Крушението на „Камп Ноу” в неделя следобед сложи край на престоя на Юлен Лопетеги в Мадрид. Прогресивното отслабване на Реал Мадрид през последния месец  и половина доведе до тежко поражение с 5-1 в столицата на Каталуния.

Седемте точки разлика от първото място, както и 9-та позиция в класирането показват, че е необходима мигновена промяна. Промяна, която да спомогне, Мадрид да стопи изоставането си и да атакува 14-тата си титла в Шампионска лига.

В Барселона, Реал показа две лица: през първото полувреме игра без амбиция, без агресия и без вяра. Белите нямаха отговор на пробивите на Жорди Алба по левия фланг на атаката на каталунците. Начо бе разкрит, а не получи и достатъчно помощ от халфовата линия. Цареше хаос в центъра на терена и нямаше комуникация между футболистите в отбрана. Тези първи 45 минути бяха наказание за феновете на Мадрид. През втората част – между 45-та и 60-та минута, Реал показа наченки на по-добра игра, но това не бе достатъчно и резултатът бе катастрофален.

Как обаче се стигна до това положение?

През лятото 33 – кратния шампион на Испания и 13-кратен носител на трофея в КЕШ/Шампионската лига се раздели с двете си най – влиятелни фигури: Зинедин Зидан и Кристиано Роналдо. Напускането им остави огромна празнина. Реал остана без човека, който с една дума мотивира, а само с присъствието си респектира всички в съблекалнята, както и без най – добрия реализатор в историята си и 5-кратен носител на Златната топка (Мадрид се лиши от 50 гарантирани попадения на сезон).

Оказа се, че това е един от малкото случаи, в които Флорентино Перес остана изненадан и с минимално време за адекватна реакция. За всички е ясно, че Кристиано Роналдо е явление и не е възможно да бъде заменен, поне не и на 100 %. Факт е обаче, че не бе направен достатъчно напорист и категоричен опит да бъде привлечен класен футболист от ранга на Еден Азар, Килиан Мбапе или Мауро Икарди.

Сякаш Реал се нуждае от подобна фигура, която да донесе свежест и енергичност на целия тим. В последно време се наблюдава апатия и хаотичност в поведението на някои от ключовите играчи. Не е пресилено да се каже, че отбора в този си състав даде много и сякаш леко започна да се изчерпва. Сериозен проблем е и липсата на достатъчно голове. Затова бе наложително да се влее, колкото и клиширано да звучи – „свежа кръв“ и отново да бъде постигнат баланс между младост и опит, и Реал да заеме полагащото му се място на върха.

Относно треньорския пост, за никого не е тайна, че Лопетеги не бе първи избор на Флорентино Перес за треньор на клуба. По информация от близки до Мадрид източници, която бе публикувана през лятото, имената, които са били предпочитани са били Юрген Клоп, Маурисио Почетино, Макс Алегри, Йоахим Льов, Гути и Антонио Конте. По една или друга причина нито един от тях не пожела да поеме считания за най – труден треньорски пост в клубния футбол. Назначението на Лопетеги бе прието скептично от повечето фенове. Смятам, че баския специалист има своите качества. Определено работеше с желание. Това обаче се оказа недостатъчно, за да бъдат вдигнати и мотивирани позаспалите футболисти на Мадрид.

Няколко пъти Лопетеги заяви, че основната му задача е да вдигне морала на своите играчи, но явно това не бе по силите му.

След Световното първенство основните играчи като Марсело, Серхио Рамос, Тони Кроос, Рафаел Варан, Гарет Бейл и най–вече Лука Модрич са в отчайващо слаба форма и не се виждат индикации тя да бъде подобрена скоро. Чуваме постоянно да се заявява, че се работи в тренировките, че следващият мач ще бъде различен, че дават всичко за да победят, но излязат ли на терена сякаш играта върви с безкрайна мъка. Единствено индивидуалната класа или епизодични проблясъци на някои играчи, носят на Мадрид положителни резултати. От своя страна Марко Асенсио, Мариано и Иско още не са готови да се нагърбят и да поведат отбора. Трябва да мине още време за да поемат лидерска роля.

До момента, от началото на сезона само в един мач Мадрид загатна за своята същност – мачът от груповата фаза на Шампионската лига срещу Рома. Вълците бяха пометени с 3-0, а футболът, който демонстрира Реал бе наслада за окото. Мадрид игра агресивно, без напрежение и с много фантазия. За съжаление след това краткотрайно събуждане Реал изпадна в летаргия и нито мениджърът, нито играчите намират изход от нея.

Време бе най – влиятелната фигура в клуба да вземе мерки, за които не се съмнявам, ще дадат положителен резултат. Флорентино Перес е доказал, че през цялото си управление работи за просперитета и постоянното развитие на Реал Мадрид. Естествено за 15 години на тази позиция е допускал и грешки, но като цяло усилията му са насочени към това, Мадрид да продължава да бъде хегемон в европейския и световен футбол.

Назначаването на Сантяго Солари за треньор е първата стъпка към промяната. Сочен за временен наставник (все още не е ясно до каква фаза са стигнали преговорите с Антонио Конте), той може да изиграе значителна роля в преодоляването на кризата, а защо не и да се опита да се доближи до феноменалните постижения на Зидан и да запази позицията си. Като бивш играч на Мадрид и доскоро - треньор на Кастиля, Солари познава структурата и философията на отбора. Тепърва ще разберем има ли достатъчно качества да управлява съблекалнята на Кралския клуб. Към момента Реал Мадрид търси следващия Мигел Муньос. Само времето ще покаже дали Сантяго Солари е тази фигура.

Рано или късно кризата ще приключи, а както каза Томас Ронсеро: „Мадрид винаги се завръща”...

 

Владислав Драгомиров, специално за Gol.bg