"Бог ще ме накаже, ако прек­ратя кариерата си", това обя­ви 32-годишният Валери Божи­нов седмица преди да подпише с Ботев Враца. Нападателят реши да даде рестарт на изя­вите си на терена, като се завърне в България. 

За мнозина това със сигурност е изненад­ващ ход, но головият хищник категорично заяви, че за него не е крачка назад, а засилка. Нещо, от което със сигурност се нуж­дае, ако иска да възвърне поне част от футболното си само­чувствие, пише "Тема спорт". 

Защото то безспор­но пострада в последните го­дини и най-вече по време на престоя му в последните два отбора - Риека и Лозана. За хърватския тим снайперистът в пеналта изигра едва... 14 минути в шампионата и 12 за купата. Твърде малко и обид­но за него самия!

Днес срещу Витоша в Бист­рица Валери се очаква да напра­ви своя дебют за врачани. Така след 130 дни суша страшилището за вратарите отново ще играе футбол. За последно го направи на 8 май тази година, когато влезе като смяна при победата на Риека над Интер Запрешич с 5:1 в мач от шампионата. Имено заради малкото време, което получи за изява, той си тръгна от Хър­ватска.

Доста пo-стряскащи обаче са цифрите, когато говорим за цял мач - пълни 90 минути. Това не се случвало на Божинката от повече от година - 412 дни. За последно нападателят игра без смяна на 30 юли 2017-а при загу­бата у дома на неговия Лозана от Сион с 0:1. Впоследствие той записа още 6 мача в швей­царския елит, но винаги бе сме­нян или влизаше като резерва.

Трябва да се върнем още по-назад, за да видим кога за пос­ледно вечният талант вкара гол. Това се случи преди 490 дни - на 13 май 2017-а. Тогава Божинов се разписа за 1:1 от дузпа за втородивизионния китайски Мейжоу Хака срещу Далиен Трансенденс. 

В Лозана и Риека нападателят остана на сухо, а кариерата му вече бе тръгнала стремглаво надолу. В България досега той е носил само екипа на Левски, където имаше при­лични статистически данни -20 мача и 8 попадения в първен­ството и Купата на България. Така че може би отново е вре­ме да видим Божигол в действие.