България е кандидат за мача за Суперкупата на УЕФА през 2023 г., потвърдиха пред "Дневник" от пресслужбата на БФС. В руските медии се появи списък със седемте града, които имат интерес към двубоите през 2022 и 2023 г. Сред тях са София, както и Тирана (Албания), Минск (Беларус), Хелзинки (Финландия), Алмати (Казахстан), Белфаст (Северна Ирландия) и Казан (Русия).

Намерението на БФС е столицата да се бори за взимането на мача, в който един срещу друг се изправят победителите в Шампионската лига и Лига Европа, със стадион, който предстои да бъде построен. От футболния съюз посочиха пред "Дневник", че вече е имало разговори с държавната администрация.

Преди ден министър-председателят Бойко Борисов каза, че подобна кандидатура би имала смисъл, ако след това този стадион се използва и се пълни. "Лесно можем да направим стадиони. Не че е лесно, но като речем, ще ги направим - така както и спортните зали направихме. Но то има смисъл, когато се прави, за да се напълнят, да има игра. Знаете, нашите волейболисти ни радваха и тогава направихме залите и ни дадоха световните първенства", каза Борисов пред "Дарик".

"Вече дори финал на Суперкупа на Европа могат да ни дадат веднага, но това, че ще дойдат два големи отбора, ще изиграят един мач и после този стадион ще седи празен или ще ходят по 1000-2000 души, е безсмислено. Има смисъл, когато има система", добави той. Според Борисов държавата е готова да поеме издръжката на клубовете за детско-юношеския футбол, за да могат децата да тренират безплатно.

До 2012 г. мачът за Суперкупата на УЕФА традиционно се провеждаше в Монако. След това УЕФА разшири географията си и домакини на двубоя бяха Прага, Кардиф, Тбилиси, Трондхайм, Скопие и Талин.

Темата за нов национален стадион се обсъжда дейно от миналия септември. Четири са терените в София, които се разглеждат като възможни за строеж на бъдещо съоръжение.

България преговаря с Гърция, Сърбия и Румъния за съвместна кандидатура за голямо първенство по футбол, но все още няма решение дали да се поиска европейско или световно първенство.