Още по темата

 

„Меридиан Мач“ се свърза със защитника на Ботев Пловдив Димитър Пиргов, за да разбере как той преживява пандемията от коронавирус. Пиргов е носил екипите още на Пирин, Славия и Левски.

- Митко, къде те намираме в момента и как се справяш с пандемията?
– Вкъщи съм с моята приятелка. Спазвам указанията и не излизаме почти никъде. Искаме час по-скоро пандемията да утихне.

– Как поддържаш форма?
– В затворения комплекс, в който живея в квартал „Христо Смирненски“, правя тренировки, които са ми възложени от кондиционния треньор на Ботев (Пд). Бягам по стълби, у дома правя фитнес, стречинг. Гледам да не изоставам от нормите, възложени ми от клуба.

– След като са ви дали указания от клуба, виждал ли си се с някой от съотборниците си и събирали ли сте се за тренировка?
– Не съм виждал никой от отбора. Нямам идея как те тренират и поддържат форма. Аз самостоятелно се опитвам да бъда в режим, който да ми помогне да вляза бързо в ритъм, когато стартират тренировките и мачовете.

– Какво е усещането на един футболист, когато не тренира?
– От ден на ден полудявам. Колкото повече минават дните в тази пандемия, откачам и искам да пипна топката. Съдбата ни обаче е такава и трябва да спазваме инструкциите.

– С брат ти Илко как поддържате връзка в условие на пандемия?
– Не съм го виждал от 10 дни. Но постоянно се чуваме по телефона. Бъзикаме се здраво, защото играем онлайн на плейстейшън. Правим мачове на ФИФА 20.

– Кой побеждава по-често?
– Аз, разбира се. Той е слабак. Винаги аз съм победителят.

– С кои отбори играете?
– Ние сами сме си ги правили. При мен са Меси, Неймар и Мбапе, но голмайсторът ми е Йохан Кройф, който пускам като централен нападател. Холандската легенда го спуква от голове (смее се).

– Преди около година разговарях с Кристиан Димитров, който ми каза, че не иска да напуска Ботев, защото се учи от Димитър Пиргов. На какво го научи?
– Кристиан направи много голяма крачка, когато отиде в Хайдук Сплит. Ако трябва да съм честен, аз не го учех него, а той-мен. Помагам на когото мога, но в същото време продължавам и да се уча и вдигам нивото от работата си с по-младите в отбора. Човек се развива и обогатява, докато е жив.

- Ти го биеш на плейстейшън, но брат ти Илко подиграва ли ти се още, че взе Купата на България?
– Ако трябва да съм честен – не. Локо (Пд) я заслужи, побеждавайки ни във финала.

– Какво се случва с договора ти с Ботев, който изтича през лятото?
– В момента ситуацията е такава, че няма как да се водят преговори, но аз с цялото си сърце искам да остана в Ботев. Не искам да ходя никъде другаде.

- Мислил си си някога за бъдещето ти след футбола?
– Със сигурност не искам да бъда старши треньор. Може бъдещата ми професия да е свързана с футбол, но не ставам за наставник.

– Защо?
– Не мога да си се представя като такъв. Това не е моето амплоа. Мога да бъда евентуално помощник-треньор или нещо друго около футбола.
 
– Ботев е известен с налагане на юноши в първия отбор. Кой от талантите би отличил?
– Школата на Ботев работи много професионално, но няма как да отлича някой, защото те тепърва трябва да израстват. Моят партньор в отбраната Станислав Работов върви много добре. Той може да достигне до високо ниво, има всичките качества за това. Трябва обаче работа.
 
– Какви са шансовете на Ботев за Купата?
– Четирите отбора на полуфиналите са равностойни и битката там е 50:50. Аз искам, желая и съм убеден, че Ботев може да вземе пак Купата. Имаме всички качества за това.