Рафаел Бенитес за пореден път разкри, че е искал да остане в Нюкасъл, но заради разминаване с ръководството относно развитието на клуба е трябвало да си тръгне. 

Мениджърът дълго време преговаряше със Свраките, но така и не се споразумя с тях и напусна, а сега разпространи отворено писмо до феновете. 

„Благодаря ви за фантастичните и вълнуващи времена. Вашата подкрепа и страст към клуба бяха невероятни за мен. „Сейнт Джеймсис Парк“ винаги ще бъде специално място, а победата над Тотнъм с 5:1 през май 2016 бе изключително емоционална“. 

„Аз винаги съм се чувствал част от клуба, което се дължи именно на вас. Благодарен съм на и на футболистите, и на екипа и затова, че в последните години всички бяхме Единни. Исках да остана, но да бъда част от сериозен проект. За съжаление разбрах, че ръководителите не споделят същата визия като мен. Тъжен съм, но в нито един момент не съм съжалявал за решението си да дойда в Тайнсайд и съм горд от това, което постигнахме заедно. Винаги ще бъдете в сърцето ми“ пише Рафа. 

След неговото напускане Нюкасъл продължава да търси треньор, като за позицията са спрягани Аврам Грант, Серджо Консейсао и Клаудио Раниери.