Инцидентите на футболни срещи в Англия и случаите на престъпления, проповядващи език на омразата, са се увеличили с 47% през миналия сезон. Това показва последното проучване, което обхваща мачове в Англия и Уелс.

През сезон 2018-2019 е имало 193 престъпления от омраза, от които 79% са на расова основа. Броят на инцидентите сезон по-рано е бил 131. Футболистите на Манчестър Сити Рахийм Стърлинг и Арсенал Пиер-Емерик Обамеянг са сред тези, които най-често са обект на обиди.

Въпреки увеличението на престъпленията проучването сочи спад на арестите около футболни мачове с 10%. През сезон 2018-2019 те са били 1381.

"Престъпленията от омраза постоянно нарастват, а това се отразява и на футбола. Ние опитваме да работим с всички клубове и лиги, за да изчистим играта от подобни инциденти", обяви отговорникът в Националната полиция Марк Робърт, цитиран от "Дневник".

Стоук Сити е отборът, чиито фенове са били арестувани най-често – общо 80 пъти. От тези случаи 62 ареста са в само един мач, който е гостуването на местния съперник "Порт Вейл" през декември 2018 г.

Арестите заради расистки обиди през миналия сезон са 14, с един по-малко от предходната година, но все пак броят остава голям, сравнен със седемте през сезон 2016-2017. Най-често срещаните причини за арести са публични обиди или насилие.

През миналия ноември организацията Kick It Out обяви, че случаите на хомофобия и расизъм в английския футбол са се увеличили с 11%.