Испанската футболна федерация (RFEF) не одобрява "изнасянето" на мачове от Ла Лига в Северна Америка, съобщава радиопрограмата El Larguero. Според информацията именно местната федерация е една от структурите, която трябва да даде съгласието си, за да може срещите от футболното първенство да се провеждат в чужбина.

Ла Лига се готви да "изнесе" по един мач на сезон в САЩ, Канада или Мексико след договор за 15 години с компанията Relevent. Асоциацията на футболистите осъди решението, като изрази недоволство, че то е взето, без да се потърси мнението на играчите. Испанските медии твърдят, че първият мач в САЩ ще е между "Жирона" и "Барселона". Той трябва да бъде догодина в Маями.

RFEF е против провеждане на мачовете в чужбина въпреки съгласието на шампионите от "Барселона". Според федерацията "изнасянето" на мачове ще е в ущърб на Лигата и нарушава цялостта на първенството. Футболната федерация изразява и несъгласието си, че сделката между Ла Лига и американската компания е сключена, без да се потърси мнението ѝ.

Споменава се дори, че RFEF може да наложи вето. За да може мачове от испанското първенство да се провеждат в чужбина, съгласието си трябва да дадат още Националният спортен съвет на Испания, както и Министерството на външните работи, пише "Дневник".

Наскоро президентът на ФИФА Джани Инфантино също се обяви против евентуално провеждане на мачове в САЩ или Канада. Според него трябва световната футболна асоциация заедно с КОНКАКАФ (Северноамериканската конфедерация) и ръководството на Мейджър сокър лийг (МЛС) да дадат съгласието си.

Инфантино обаче се опасява, че преместване на мачове от Ла Лига в Северна Америка ще спре ръста на МЛС, както и ще навреди на домакинството на САЩ, Канада и Мексико на световното първенство през 2026 г.

"Изнасянето" на мачове все още води до сериозни дискусии, след като профсъюзът на играчите е против пътуване до САЩ. Ла Лига обаче обяви, че ще "улеснява феновете да пътуват до Северна Америка".