Алекс Маклийш вече не е национален селекционер на Шотландия. Бордът на директорите на федерацията прецени, че специалистът трябва да бъде освободен от поста. 

При идването на Маклийш през февруари 2018-а, шотландците оглавяваха групата си в Лигата на Нациите, което носи участие в квалификационния плейоф за Евро 2020-а. Отборът обаче падна от Казахстан с 0:3 през март, а победата над Сан Марино с 2:0 не успя да спаси наставника. 

„От името на Борда бих искал да изкажа своята благодарност към Алекс и неговия екип за усилията им начело на националния отбор през последните 12 месеца. Решението за раздяла не бе лесно предвид неговия статут, но това, че не постигнахме прогреса, който очаквахме ни накара да преосмислим неговата позиция и затова решихме да се разделим, тъй като смятаме, че потенциалът в тима е по-голям” заяви Йън Максуел, изпълнителният директор на шотландската федерация. 

Маклийш постигна победи в 5 от 12 мача, в които водеше отбора. Така и вторият му период в отбора приключи бързо. През 2007-а той спечели 7 от 10 срещи, но напусна, след като не успя да класира състава за Евро 2008.