Еквадорският президент Ленин Морено предложи на държавните глави на Колумбия и Перу организирането на обединена кандидатура за домакинство на световното първенство по футбол през 2030-а. Той разкри амбициите си в туитър и добави, че именно това е годината, в която "Южна Америка е фаворит за домакинство на шампионата".

Евентуалната кандидатура на Еквадор, Колумбия и Перу ще си съперничи с тази на съседните Аржентина, Чили, Уругвай и Парагвай. В последните месеци се появиха информации, че България също иска домакинството заедно с Гърция, Румъния и Сърбия, а амбиции има и от Англия, Шотландия, Северна Ирландия и Уелс.

Интерес към световните финали през 2030-а година има също така от Мароко и Китай. Световното първенство през 2030-а ще отбележи 100-годишнината на турнира, който беше приет за първи път от първия победител в него Уругвай през 1930-а. Колумбия пък беше спечелила домакинството на световното първенство през 1986-а, но се отказа четири години по-рано поради финансови причини и в крайна сметка турнирът беше организиран от Мексико.

Световното първенство през 2022-а година ще бъде проведено в Катар, а изданието през 2026-а - в САЩ, Канада и Мексико.