Бразилската футболна легенда Роналдиньо е разследва за евентуално пране на пари от парагвайската правосъдна система, съобщава „Reuters“, цитиран от dsport.

Разследващите ще започнат да преглеждат файлове и съобщения от телефоните на Роналдиньо и брат му Роберто де Асис, който е и негов мениджър.

Двамата все още са в Парагвай, защото са влезли в страната с подправени паспорти. Тяхната молба за освобождаване бе отхвърлена, тъй като разследването навлиза в нов етап.

Прокурор Осман Легал, който ръководи делото, обясни, че разследва връзки между братята и бизнесдамата Далия Лопес, която е уредила пътуването им до Парагвай и която ги е посрещала при пристигането им на летището в Асунсион, преди да бъдат задържани.

„Тя може би е замесена в схема за пране на пари и това означава, че трябва да разследваме всички останали хора, които са били свързани с нея, включително Роналдиньо“, коментира Легал пред „Reuters“.

„Ето защо стриктно държим Роналдиньо и брат му да бъдат задържани в затвора“, добави прокурорът. „Основната ни хипотеза е, че те са изготвили неверни документи, че са използвали тези документи, за да влязат в Парагвай и в крайна сметка ще бъдат използвани за търговски средства или инвестиции, които не са законни.“

Роналдиньо и брат му бяха арестувани по-рано този месец в Парагвай, когато се опитаха да влязат в страната, използвайки фалшиви паспорти.

Фалшивият паспорт показва правилното име, родно място и дата на раждане на Роналдиньо, но лъжливо е отпечатано, че той е натурализиран гражданин на Парагвай. Съдът взе решение да задържи Роналдиньо и брат му, докато разследването продължава преди съдебния процес.

Предполага се, че пътуването му до южноамериканската държава е свързано с насърчаването на благотворителната кация „Ла Фундасион Анхеликал“, която предоставя медицинска помощ на деца в затруднено положение. Той също така щеше да представи и книгата си „Геният на живота“.

През миналото лято на Роналдиньо бяха конфискувани 57 имота. Той дължи над 2 милиона евро на бразилската държава заради неплатени данъци и глоби, а бразилският и испанският му паспорт бяха конфискувани.

След това Роналдиньо бе глобен още 2,2 милиона евро за незаконното изграждане на кей към къщата си на езерото в Порто Алегре. Освен това Роналдиньо е преследван и от кредитори, на които дължи 1,8 милиона евро.