Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах е съгласен, че 2021 година е „последният шанс“ за провеждане на отложената Олимпиада в Токио, подчертавайки, че отлагането й не може да продължи вечно.

Бах сподели, че подкрепя позицията на Япония, че Игрите трябва да бъдат отменени, ако пандемията от коронавирус не бъде овладяна до следващата година. Припомняме, че през март Летните олимпийски игри в японската столица бяха отложени за 23 юли, 2021 заради COVID-19, който отне живота на стотици хиляди в световен мащаб и блокира международния спорт и пътуванията.

„Честно казано, разбирам позицията на Япония, защото не може вечно да бъдат назначавани на работа 3000 или 5000 души в организационен комитет. Не може всяка година да променяш целият спортен календар за всички водещи федерации. Не може атлетите да продължават да живеят в несигурност“, започна той за BBC. Лидерът на МОК добави, че реорганизирането на Олимпиадата е „огромен риск“. Игрите не са били отменяни никога в историята с изключение на двете световни войни. Въпреки това, японските организатори бяха категорични, че няма да отлагат отново най-големия международен спортен форум.

Бах предупреди, че „никой не знае“ как ще се развие ситуацията, но каза, че МОК ще действа по препоръка на Световната здравна организация (СЗО). „Основахме един принцип и той е организирането на тази Олимпиада в безопасна среда за всички участници. Никой не знае как ще изглежда светът след година и два месеца от днешна дата, така че трябва да разчитаме на експертите“, добави президентът на МОК. Бах отказа да коментира дали откриването на ваксина ще бъде необходимо за провеждането на Игрите, но не иска те да се състоят без публика.

„Не искаме това. Защото олимпийският дух е свързан с обединяването на феновете и тъкмо това прави Игрите толкова уникални – че те са на Олимпийския стадион, всички привърженици от различните краища на света са заедно. Бих искал малко повече време за консултация с атлетите, със СЗО, с японските партньори“. МОК вече задели 800 млн. долара за подкрепа на организаторите и спортните федерации заради допълнителните разходи от отлагането на Олимпиадата.

Според данните от последния бюджет, Игрите щяха да струват 12.6 млрд. долара, поделени между организационния комитет, правителството на Япония и Токио. Но Бах сподели, че не трябва да има „никакви табута“ при намаляването на разходите за Олимпийските игри догодина. „Те ще бъдат определено различни, и трябва да бъдат различни. Ако научихме едно нещо от тази криза, то това е да гледаме към важните неща. Така че концентрацията върху тези важни неща трябва да се отрази и в организирането на Игрите…не трябва да има никакви табута“, завърши президентът на МОК. /БГНЕС