Здравейте, уважаеми читатели, на Gol.bg. Заради липсата на мачове, причинена от пандемията от коронавирус, както и отмененото "Евро 2020", подновяваме рубриката си "Историята на Европейските първенства".

В нея ще ви припомняме всички досегашни Еврофинали - геройте, голмайсторите, победителите и множество любопитни факти. Днес ще ви върнем през далечната 1992, когато Дания покорява Европа.

Евро 1992 е едно от най-любопитните в историята. В квалификационна група 5 съперници са ФРГ и ГДР. Те обаче така и не играят помежду си, защото Берлинската стена рухва, а на финалите участва обединена Германия. В квалификациите за Евро 1992 за последно чехи и словаци имат общ отбор. Сборная започва участие като СССР, но на финалите държавата вече носи името ОНД. Тимът се представя без флаг и химн.

Първенецът в квалификационна група 4 Югославия е изваден в последния момент от европейското. Причината са санкциите на ООН, наложени на западната ни съседка. По всеобщо мнение това решение ощетява един от най-силните отбори в историята на Югославия – Драган Стойкович, Деян Савичевич, Роберт Просинечки, Дарко Панчев.

В този момент повечето футболисти на Дания вече мислят за летните си почивки в някои от най-известните курорти в света. Треньорът Рихард Мьолер-Нилсен е започнал ремонт в дома си. Вместо това датчаните са извикани да играят на мястото на Югославия. Звездата Михаел Лаудруп пък отказва участие заради конфликт със селекционера.

Това не пречи на Дания да се измъкне от предварителната си група за сметка на сочените за фаворити Англия и Франция. Особено тежко е разочарованието за Петлите. Водени от Мишел Платини, те записват 8 победи от 8 мача в квалификациите, но на еврофиналите отпадат безславно с 2 равни и загуба.

В другата група Холандия бие Германия 3:1 в един от най-красивите двубои на турнира. Немците са застрашени от отпадане, но се класират благодарение на Шотландия. Въпреки че вече нямат шансове, в последния си мач Гайдарите отнасят 3:0 ОНД и пращат напред Бундестима.

На полуфинала Германия бие без особени проблеми домакина Швеция с 4:2. Два гола вкарва Кале Ридле. Очакванията са за финал с Холандия, но Червения динамит изригва. Датчаните повеждат с 2:0 с две попадения на Хенрик Ларсен. Лалетата изравняват с голове на Бергкамп и Рийкард. В продълженията скандинавците удържат равенството 2:2 и се стига до дузпи. Единственият пропуск от бялата точка е на героят от миналото първенство – Ван Бастен. Вратарят Петер Шмайхел спасява удара му.

Шмайхел става героя на турнира с изявите си във финала с немците. Вратарят спасява удари на Ройтер, Бухвалд, Ридле. Дания повежда с първата си атака в мача. Поулсен връща от аутлинията към Йон Йенсен, който с удар от границата на наказателното поле праща топката в мрежата на Бодо Илгнер. След това датчаните бележат още един гол дело на Ким Вилфорт.

ФИНАЛЪТ
ДАНИЯ – ГЕРМАНИЯ 2:0

ДАНИЯ: Шмайхел, Сивебек (66 Кристиянсен), Нилсен, Олсен, Кристофте, Йенсен, Поулсен, Б. Лаудруп, Пиечник, Ларсен, Вилфорт

ГЕРМАНИЯ: Илгнер, Ройтер, Бреме, Колер, Бухвалд, Хеслер, Ридле, Хелмер, Замер (46 Дол), Ефенберг (80 Том), Клинсман

Голмайстори: Йенсен 18, Вилфорт 78

ГЕРОЯТ

Петер Шмайхел първо спасява решителната дузпа на Ван Бастен на полуфинала, а после отчайва звездния тим на Германия на финала.

ПРЕДСТАВЯНЕТО НА БЪЛГАРИЯ

Отново сме в една група с Шотландия, която в предишните квалификации ни лишава от участие на финалите. В групата са още Швейцария, Румъния и Сан Марино. Нашите взимат 3 победи, 2 равенства и 2 загуби, но остават предпоследни с 9 точки. По 10 имат румънците и швейцарците, а Шотландия отива на финалите с 11.

Шампион - Дания
Финалист - Германия
Домакин – Швеция
Голмайстори – Хенрик Ларсен (Дан), Томас Бролин (Шв), Денис Бергкамп (Хол), Карл-Хайнц Ридле (Гер) по 3

ИДЕАЛЕН ОТБОР

Петер Шмайхел (Дан), Жослен Англома (Фр), Лоран Блан (Фр), Юрген Колер (Гер), Андреас Бреме (Гер), Рууд Гулит (Хол), Щефан Ефенберг (Гер), Томас Хеслер (Гер), Бриан Лаудруп (Дан), Денис Бергкамп (Хол), Марко ван Бастен (Хол)

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ:
Евро 92 е първия голям турнир, на който на фланелките на футболистите е изписано името им, както и постоянния им номер (от 1 до 20).

Франция е първият отбор записал само победи в квалификациите – 8 от 8.

Фарьорските острови участваха в квалификациите за първи път и в дебюта си победиха Австрия с 1:0. Австрийците завършиха пред Фарьорите по голова разлика.