Много често, когато се вкопчим в пламъка на световното първенство, не правим крачка назад в миналото и не осъзнаваме какво точно виждаме. Някои играчи, с които сме прекарали голяма част от живота си, ще се сбогуват с националната фланелка на турнира в Русия.

Всички добри неща рано или късно трябва да приключат. Ето и четирима футболисти, които са оставили незаличима следа в историята на световните финали, а това лято за последен път ще се преклонят пред милионите фенове, които са им се наслаждавали години наред.

РАФАЕЛ МАРКЕС
39 Г., МЕКСИКО

След като се оттегли от клубния футбол през април и се сбогува с Атлас, където започна професионалната си кариера, Мондиал 2018 наистина ще бъде последният шанс да се насладите на човека, известен с прозвището Кайзера. Маркес ще изравни рекорда за най-много участия на световни първенства – 5, с колкото са сънародникът му Антонио Карбахал и Лотар Матеус от Германия. Но бившият защитник на Барселона има друг шанс да запише със златни букви името си в историята на най-големия международен форум. Той може да стане първият играч, който е бил капитан на нацията си на 4 поредни мондиала. „Не мисля, че има достатъчно думи, за да опиша какво представлява той за всички мексикански играчи. Ако имаше как, щях да му отстъпя моето място на терена“, категоричен е Карлос Вела. 

АНДРЕС ИНИЕСТА
34 Г., ИСПАНИЯ

Часът е 22:37 местно време, Йоханесбург, Южна Африка. Това е моментът, в който името на Иниеста ще влезе в историята на световните първенства завинаги. Вероятно хората винаги ще го помнят като човека, вкарал гол в продължението на финала срещу Холандия, но той превърна играта в истинско изкуство. След дебюта си срещу Германия през 2006-а халфът е неизменна част от фуриите. Сега, след като изигра последния си двубой за Барселона, той трябва да сложи за последен път националната фланелка. Това ще спусне завесата на емоционалните няколко месеца на човека, който е известен с прозвището Илюзиониста. „Той е най-талантливият испански играч за всички времена“, категоричен е неговият бивш съотборник Шави Ернандес. 

ТИМ КЕЙХИЛ
38 Г., АВСТРАЛИЯ

Единствената последователна фигура в модерната австралийска епоха на футбола! Кейхил загуби малко време, за да се превърне в национален герой, донасяйки първата победа на световни финали с късен гол срещу Япония на Мондиал 2006 в Германия. Всъщност кенгурата никога не са печелили на световни първенства, без той да се е разписвал. Кейхил има 5 гола на сметката си на най-големия международен форум, а попадението му срещу Чили преди 4 години го направи единствения австралиец, който се е разписвал на 3 световни първенства. Възможно е на турнира в Русия да стане и голмайстор за всички времена на страната си. „Тими си е Тими, ето защо е най-великият в историята“, каза бившият селекционер на Австралия Постекоглу, след като Кейхил изпрати собственоръчно кенгурата на Мондиал 2018. Неговият най-запомнящ момент? Невероятното воле срещу Холандия на турнира в Бразилия!

ХАВИЕР МАСЧЕРАНО
33 Г., АРЖЕНТИНА

Докато някои хора се опитват да пренебрегнат стойността на Масчерано, фактът, че изигра всяка минута от последните 3 световни първенства, доказва, че в лагера на Аржентина той никога не е бил приеман за даденост. Малко преди Мондиал 2010 в ЮАР тогавашният селекционер Диего Марадона описа гаучосите като „Масчерано и десет други на терена“. Със сигурност той винаги ще чувства световното първенство преди 4 години като пропусната възможност, тъй като албиселесте загуби на финала след продължения от Германия. Въпреки това Хавиер има последен шанс да изживее мечтата си с Аржентина в Русия. „Масчерано е най-интелигентният играч, който съм виждал в живота си“, казва за него Пеп Гуардиола.