Здравейте, уважаеми читатели, на Gol.bg. Заради липсата на мачове, причинена от пандемията от коронавирус, както и отмененото "Евро 2020", подновяваме рубриката си "Историята на Европейските първенства".

В нея ще ви припомняме всички досегашни Еврофинали - геройте, голмайсторите, победителите и множество любопитни факти. Днес ще ви върнем през далечната 1968, когато Италия покорява Европа.

През 1968 турнирът минава под знака на промяната. За първи път официалното наименование е Европейско първенство по футбол (под егидата на УЕФА), за първи път в квалификациите е въведена груповата фаза. Групите определят четвъртфиналистите.

Голямата драма на първенството се разиграва в полуфинала между Италия и СССР. Домакините губят Джани Ривера още в 5-ата мин. заради травма и остават с 10 души (смените още не са разрешени).

Редовното време и продълженията обаче завършват 0:0. При жребия капитанът на гостите Алберт Шестерньов не познава върху коя страна ще падне монетата и адзурите са на финал.

Италианците срещат сериозни трудности и срещу Югославия в заключителната битка. Драган Джаич извежда гостите напред, а Италия изравнява едва в 80-ата мин. чрез Анджело Доменгини. В продълженията съперниците не смогват да си отбележат гол и два дни по-късно се провежда преиграване.

Скуадра адзура предприема цели пет промени в състава за втория двубой. Решаващо се оказва завръщането на Луиджи Рива, който преди това лекува счупен крак. Таранът открива в 12-ата мин с шут със знаменитата си левачка. Анастази добавя второ попадение в 31-ата мин., а изтощените играчи на Югославия, която за разлика от домакините играе в почти същия състав като в първия мач, нямат сили за нищо.

ФИНАЛЪТ

ИТАЛИЯ – ЮГОСЛАВИЯ 2:0

ИТАЛИЯ: Дзоф, Анастази, Бругник, Де Систи, Доменгини, Факети, Гуарнери, Мацола, Рива, Розато, Салвадоре

ЮГОСЛАВИЯ: Пантелич, Фазлагич, Дамянович, Паунович, Холцер, Мусемич, Джаич, Павлович, Ачимович, Тривич, Хошич

Голмайстори: 1:0 Рива 12, 2:0 Анастази 31

ГЕРОЯТ

Вратарят на Италия Дино Дзоф прави своя дебют на четвъртфинала срещу България (в реванша, след като Енрико Албертози се контузва в първия мач) и запазва вратата си суха срещу СССР на полуфинала. За четири мача Дзоф допуска 1 гол.

ПРЕДСТАВЯНЕТО НА БЪЛГАРИЯ

По пътя към титлата Италия отстранява и българския национален тим на четвъртфинала. България оглавява класирането в своята група, където са още Португалия, Швеция и Норвегия. Нашите записват 4 победи и 2 равенства (като гост на Норвегия и като гост на Португалия).

На четвъртфинала срещу Скуадра адзура печелим първия мач на "Васил Левски" с 3:2. Котков вкарва от дузпа, след това са точни Дерменджиев и Жеков. Димитър Пенев си отбелязва автогол, а Прати прави крайното 3:2. На реванша в Неапол обаче домакините бият 2:0 с голове на Прати и Доменгини.

Шампион - Италия
Финалист - Югославия
Домакин - Италия
Голмайстори - Драган Джаич, Вахидин Мусемич (Юг) с по 3 гола

ИДЕАЛЕН ОТБОР
Дино Дзоф (Ит), Мисрад Фазлагич (Юг), Джачинто Факети (Ит), Алберт Шестернев (СССР), Боби Мур (Анг), Ивица Осим (Юг), Сандро Мацола (Ит), Анджело Доменгини (Ит), Джеф Хърст (Анг), Луиджи Рива (Ит), Драган Джаич (Юг)

ЗНАЕТЕЛИ ЧЕ:
Мачът на Шотландия с Англия на Хемпдън Парк и до днес държи рекорда за най-много публика – 130 711 зрители.
Йохан Кройф прави дебюта си за Холандия в първият мач в историята на груповата фаза на турнира. На 7 септември 1966 срещу Унгария, в който вкарва гол за равенството 2:2.
Герд Мюлер отбелязва дебюта си в надпреварата