Легендата Ариго Саки даде интервю пред "Гадзета дело Спорт", в което коментира предстоящото подновяване на сезона в италианското първенство.

Саки, каква рипартенца очаквате? Ще бъде ли същият шампионат или се надявате на някоя и друга изненада в Серия А?
- На първо време желая да заявя, че е правилно да се започне отново да се играе. Футболът не е просто спорт за италианците, той е социален феномен. Живееш с него всеки ден, така че изиграването на калчото може да бъде сигнал за завръщане към нормалността. Искам и друго да подчертая, на което държа много. Ако се получат проблеми, за Бога, нека спрем. Здравето е най-важно от всичко друго. С него шега не бива. Дано тази трагедия с коронавируса да ни е помогнала да разберем поне това нещо.

Как виждате подновяването на шампионата?
- Ще бъдат по-добре отборите, които са имали някаква по-дългосрочна стратегия, а не просто тактика, която ти помага на деня. Когато мислиш за бъдещето, това ти помага да си подобриш знанията, учи те да бъдеш готов за трудностите, които може да предстоят. И ти дава инструментите, с които да се справиш. В това отношение със съжаление казвам, че в Италия има велики тактици, но слаби стратези. Тук не говоря само за калчото, но също така за политиката и икономиката... Клубовете, които са по-умни, ще имат предимство в тази невиждана и странна ситуация. Вече индивидуализмът няма да има толкова голямо значение. На преден план ще изпъкнат колективът, умението на играчите да си помагат един на друг. Ще бъде важен отборният дух и характер. Сега ще кажа нещо, което ми е на сърцето...

Моля...
- Ние минахме през един ужасяващ момент. Калчото може да ни помогне да се разсеем и развеселим, но нека хората да не се успокояват прекалено много. Имаме нужда от яснота и разбираемост, за да се възстановим - в средата на футбола, а и не само. Защото сега всички имаме задължението да допринесем за промяната. А на терена искам да виждам повече кураж, повече ентусиазъм и агресия в добрия смисъл на думата. Стига вече сме гледали отбори, които използват трима защитници, за да пазят само един нападател. Публиката иска красота, иска забавление, а не само победи, които са дошли незаслужено.

Казахте за публиката. Първенството ще тръгне без хора по трибуните...
- Това е като театър без публика. Все едно си гол. Не можеш да се хванеш за нищо, разчиташ само на своите знания. Затова ви казах, че ще имат предимство отборите, които разполагат с интелигентни играчи. Те ще могат по-лесно да се адаптират към новата обстановка. Бях се замислил онзи ден. Сасуоло например е със стъпка пред другите, защото винаги е играл на стадион с много малко фенове.

Началните часове също ще бъдат променени. Може ли това да доведе до усложнение?
- Вижте, аз бях треньор на Италия на Мондиал 1994, когато се играеше в ранни часове. Беше адско слънце и 90% влажност. Не е лесно, но можеш да се справиш, ако тренираш добре и програмираш възстановяването. В дългосрочен план човекът може да спечели срещу природата.

Друга новост са петте смени на мач. Какво мислите?
- Ако искаме да има по-равностойни мачове, това не е верният път. Петте смени са плюс само за силните отбори, това е очевидно. Вие давате ли си сметка какво е да смените петима играчи от единадесет? Това е половината от отбора. Ясно е колко тимове могат да си позволят да вкарат достатъчно качествени и свежи смени от пейката. Затова идеята не ми се струва чак толкова добра. По този начин ще се увеличи още повече разликата между големите и малките, бедните и богатите.

Все пак очаквате ли изненади?
- Такива ще има. Може би съставите, които разчитат на повечко млади играчи, ще получат някакво предимство, защото тези момчета придават ентусиазъм и по-лесно умеят да се справят с проблемите. Плюс това младите по-бързо се възстановяват от умората.

Ще видим ли зрелищен дуел между Юве и Лацио за скудетото?
- Вече хвърлих едно око на календара и ми се струва, че програмата на Интер е най-лесна. Затова Конте може да върне нерадзурите в битката за скудетото. Ясно е, че Ювентус и Лацио тръгват с предимство. Едните имат класа, другите безкрайна мотивация. Както обаче казах, ще има изненади.

Кои фактори ще бъдат най-важни?
- Може би физическата подготовка, защото ще се играе на топло време и след дълга пауза от три месеца. Много е важно как ще бъдат подготвени играчите. Лукаку например има прекалено много мускули. На него ще му е по-трудно да влезе във форма, ако го сравняваме с един Стефано Сенси например. Не бива да подценяваме също факта, че треньорите няма да могат да правят експерименти, защото няма да има и контроли преди старта.

Другият фактор е страхът, защото бъдете сигурни, че всички играчи няма да излизат на терена със същия плам, който имаха преди паузата. Този вирус, освен че влезе в белите дробове на хората, влезе и в техните глави и умове. Включително и тези на играчите.

Кой отбор ще следите с най-голям интерес?
- Аталанта. Това е отборът, който в момента ме забавлява най-много. Бележи най-много голове, въпреки че не разполага с така наречените мегазвезди в състава. Сякаш в Аталанта имат по-особена мотивация сега. Те играят за Бергамо - един от градовете с най-много поражения и жертви след коронавируса. Затова те ще играят за себе си, за клуба, за треньора, но и за тази общност, която пострада. И за хората, които вече не са сред нас. Ще ги гледам, очаквам да ми подарят мигове на красота.


Андреа СКИАНКИ
ГАДЗЕТА ДЕЛО СПОРТ