Италианският шампион Ювентус постигна измъчена победа с 2:1 при гостуването си на Киево в среща от 12-ия кръг на Серия "А".

През първото полувреме сблъсъкът във Верона не предложи кой знае какви футболни достойнства и имаше едва два точни удари, отправени от гостите. После двата отбора се разиграха и малко след почивката Марио Манджукич откри резултата, но в средата на втората част резервата Серджо Пелисиер спечели дузпа, след като беше спънат от Стефан Лихтщайнер.

Нападателят сам реализира наказателния удар, но в 75-ата минута "летящите магаренца" капитулираха. Тогава Миралем Пянич с перфектно изпълнение на фаул донесе успеха за торинци. С него те събраха 30 точки и имат с пет повече от преследвача си Милан и седем пред Рома, който довечера е домакин на Болоня. Киево пък е на 11-то място с 15 т.

Днешната среща беше историческа за най-добрия страж на планетата Джанлуиджи Буфон. Легендата стана първият вратар в историята с 600 мача в калчото и само трима играчи имат повече от него в първенството. Това са действащата икона на Рома Франческо Тоти (607), както и легендите Хавиер Санети (615, Интер) и рекордьорът Паоло Малдини (647, Милан).


Двубоят започна много лошо за Юве, след като още във 2-ата минута Андреа Бардзали падна на ръката си, получи тежка контузия и беше изнесен на носилка под бурните аплодисменти на "Марк’Антонио Бентегоди". На негово място Макс Алегри пусна в игра Леонардо Бонучи. После гостите натиснаха, но не можеха да стигнат до опасно положение пред противниковата врата.

Първият напечен момент изненадващо беше за домакините. В 23-ата минута Николас Споли засече с глава центриране от корнер, насочи топката в далечния ъгъл, но тя премина покрай лявата греда. Малко след това Стефано Стураро спечели фаул встрани от наказателното поле. Последва подаване на Миралем Пянич, Ернанес изскочи от втора позиция и стреля с глава, но над вратата.

В 27-ата минута Марио Манджукич беше близо до откриване на резултата. Хърватският стрелец с елегантно отиграване прехвърли защитник във вратарското поле и отправи удар от малък ъгъл, който обаче не намери целта. След половин час игра Юве спечели ново нарушение на удобна позиция за центриране. Пянич намери Меди Бенатия на далечната греда, но мерникът на защитника изневери, а при отиграването му имаше и фаул, който бе маркиран от съдийската бригада.

Шест минути по-късно "бианконерите" организираха бърза контра, при която Алекс Сандро проби по лявото крило и центрира към Манджукич, той засече от неудобна позиция с глава, но в аут. После Ернанес отправи първия точен шут в мача, но по никакъв начин не затрудни Стефано Сорентино. В 42-ата минута Сандро с хубаво подаване прехвърли защитата на Киево, но Игуаин не успя да отклони топката във вратата.

Секунди след това бразилският национал отново намери Ел Пипита, Споли се подхлъзна, което позволи на деветката да отправи удар, но Сорентино се беше пласирал отлично и изби. 5 минути след подновяването на играта Антонио Флоро-Флорес стреля с глава, но високо над вратата.

Така се стигна до 53-ата минута, когато Юве поведе. Хуан Куадрадо с хитър пас изведе Манджукич, който овладя и с майсторско изпълнение по земя не остави шансове на Сорентино за 1:0! Киево можеше да изравни след час игра, когато Флорес стреля с глава, но отново в аут. В ответната атака Игуаин се отскубна зад защитата, но в последния момент Дарио Дайнели успя да го блокира.

В 67-ата минута Джанлуиджи Буфон за сетен път показа защо е най-добрият вратар на планетата. Тогава току-що появилият се на терена Серджо Пелисиер свали към Лукас Кастро, който стреля мощно от точката за дузпа, но легендата спаси с една ръка. Малко по-късно Стефан Лихтщайнер спъна в наказателното поле Пелисиер и главният съдия Паоло Валери без да се замисля посочи бялата точка. Зад топката застана потърпевшият, който с шут в другия ъгъл преодоля Буфон за 1:1!

След изравняването Юве натисна и в 74-ата минута спечели фаул на границата на пеналта. Зад топката застана Пянич, който с фамозен удар в далечния горен ъгъл матира Сорентино и отново даде преднина за торинци - 2:1!

После Стураро и Куадрадо направиха фрапантни пропуски, които обаче не натежаха. Положението на колумбийският национал беше изключително красива, след като навърза няколко футболисти на домакините и вратаря, но в решаващия момент мерникът му изневери. В 90-ата минутя Пянич отново шутира от фаул, но този път Сорентино изби с върха на пръстите си. До края не падна нов гол и Юве спечели мача с 2:1.

Киево – Ювентус 1:2

Голмайстори: 0:1 Манджукич (53), 1:1 Пелисиер (66-д), 1:2 Пянич (75)

Киево: Сорентино, Качаторе, Гоби, Дайнели, Споли, Изко (60-Пелисиер), Хетемай, Радованович, Кастро, Бирша (75-Де Гузман), Флорес (85-Инглезе)
Треньор: Роландо Маран

Ювентус: Буфон, Лихтщайнер (84-Алвеш), Бенатия, Бардзали (4-Бонучи), Сандро, Стураро, Ернанес, Пянич, Куадрадо, Игуаин (79-Евра), Манджукич
Треньор: Макс Алегри

Верона, ст: "Марк’Антонио Бентегоди"
Съдия: Паоло Валери
Жълти картони: Дайнели, Гоби, Радованович, Качаторе (Киево); Сандро, Куадрадо, Лихтщайнер (Ювентус)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/voI6MH4pFcY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>