Италианският хегемон Ювентус допусна първа загуба през сезона в Серия "А", след като отстъпи с 0:2 при гостуването си на Дженоа в мач от 28-ия кръг.

Шампионите изиграха много слаб двубой на "Луиджи Ферарис" и в отсъствието на Кристиано Роналдо не отправиха нито един точен удар. В това число влиза и отмененият гол на Пауло Дибала при резултат 0:0.

В герои за "грифоните" се превърнаха две резерви – Стефано Стураро и Горан Пандев. Бившият халф на торинци откри резултата в 72-ата минута с първото докосване на топката при повторния си дебют за отбора. Малко след това македонският ветеран сложи точка на спора.

През есента Дженоа се превърна в първия тим, който не загуби от Юве в калчото – 1:1 в Торино, а сега нанесе и първо поражение на "биаконерите" в първенството. Въпреки това торинци остават убедителен лидер с 18 точки пред Наполи, който по-късно приема Удинезе на "Сан Паоло". "Грифоните" се изкачиха на 12-та позиция с 33 т.

Вижте пълното класиране в Серия "А".


Макс Алегри се спря на схема 3-5-2. Даниеле Ругани и Мартин Касерес стартираха до Леонардо Бонучи в центъра на защитата. Зад тях на вратата застана Матия Перин. По фланговете действаха Алекс Сандро и Жоао Кансело. В отсъствието на оставения да почива Кристиано Роналдо, атаката поведоха Пауло Дибала и Марио Манджукич, който няма гол от 22 декември при 1:0 над Рома в Торино.

Бившият футболист на Юве Стефано Стураро остана резерва за Дженоа. Доменико Кришито, който е юноша на "бианконерите" и има един сезон в мъжкия състав, стартира. В предни позиции в схема 4-3-3 за "грифоните" започнаха голмайсторът Кристиан Куаме, Дарко Лазович и взетият през януари за заместник на Кшищоф Пьонтек – Антонио Санабрия.

Първият удар в мача отправи Кристиан Куаме след 10 минути игра, но покрай дясната греда на Матия Перин. След четвърт час игра дойде първата реална голова възможност. Тя беше за домакините и Даниеле Ругани блокира Куаме в наказателното поле. Последва мощен изстрел на Антонио Санабрия, но Перин с чудесна намеса изби.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/jeeGPBKhHZU" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Домакините продължиха да бъдат по-добрият отбор на терена и след половин час игра Перин отрази силен шут и на Дарко Лазович. Последва разбъркван, при което Жоао Кансело игра с ръка в наказателното поле. Главният съдия Марко Ди Бело се допита до ВАР, видя, че преди това Куаме е нарушил правилата и отсъди фаул за гостите. По-късно Санабрия не уцели вратата. За първото полувреме Юве не създаде опасност и отправи едва един изстрел към вратата на Йонуц Раду, който беше изключително неточен.

След почивката шампионите излязоха преобразени и в 55-ата минута Пауло Дибала вкара топката във вратата. Емре Джан се пребори, подаде към Жоао Кансело и той намери аржентинеца на точката за дузпата. Нападателят със силен шут преодоля Раду, но голът беше отменен заради засада. След час игра Макс Алегри взе мерки. Кансело напусна за сметка на Федерико Бернардески и схемата на игра премина към 4-3-3.

В 62-ата минута току-що появилият се на терена Горан Пандев стреля по земя, но Перин улови без проблеми. В 72-ата минута Дженоа поведе. Стефано Стураро, който влезе от пейката, се разписа при повторния си дебют за "грифоните" с първото докосване на топката. Бившият халф на Юве получи подаване от друга резерва – Пандев, и с прекрасен удар от границата на наказателното поле матира Перин за 1:0!

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/59dt0r0DaMk" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

В 82-ата минута Дженоа сложи точка на спора със смъртоносна контра! Пандев беше изведен от Куаме и с изстрел в далечния ъгъл оформи крайния резултат!  

Дженоа – Ювентус 2:0

Голмайстори: 1:0 Стураро (72), 2:0 Пандев (82)

Дженоа: Раду, Кришито, Гюнтер, Куаме, Лазович (70-Стураро), Лерагер, Перейра, Радованович (76-Велосо), Ролон, Ромеро, Санабрия (60-Пандев)
Треньор: Чезаре Прандели

Ювентус: Перин, Касарес, Бонучи, Ругани, Пянич, Бентанкур (77-Спинацола), Джан, Кансело (60-Бернардески), Сандро, Дибала, Манджукич (75-Кийн)
Треньор: Макс Алегри

Генуа, ст.: "Луиджи Ферарис"
Съдия: Марко Ди Бело
Жълти картони: Ромеро, Пандев (Дженоа); Сандро, Касерес, Джан (Ювентус)