Ако не прогресираме и не опитаме да променим системата скоро, нашите деца няма да се интересуват от футбола и няма да искат да гледат мачове." Така президентът на Ювентус Андреа Аниели се обърна към участниците в конференцията "Лидерите в спорта", която се проведе в Лондон.

Босът на италианския шампион, който оглавява и Асоциацията на европейските клубове (ECA), призова за радикални промени в европейските клубни турнири, за да може да се повиши интересът към играта. Според Аниели задачата в следващите години е да се задържи интересът на младото поколение.

"Повече мачове между най-големите европейски клубове автоматично значат и по-голям интерес. В противен случай с настоящия формат и идеите, които се развиват, рискуваме футболът да отстъпи водещата си позиция сред младите за сметка на "Нетфликс" или видеоигри като Fortnite", каза Аниели, цитиран от "Дневник".

Той призова водещите европейски лиги да се обединят около идеята за реформиране на Шампионската лига, където да се въведат изкачване и изпадане. По неговите думи така интересът към турнира ще бъде още по-голям.

Аниели е защитник и на идеята за създаване на трети европейски турнир след Шампионската лига и Лига Европа.