Италианският шампион Ювентус за пръв път от началото на сезона не спечели в Торино, след като направи изненадващо равенство 2:2 със Сасуоло в мач от 14-ия кръг на Серия "А".

В герой за гостите се превърна 18-годишният дебютант Стефано Турати. Вратарят се представи блестящо, спаси всичко възможно, но нямаше какво да направи при головете на Леонардо Бонучи за 1:0 и Кристиано Роналдо от дузпа за 2:2.

Между тези попадения гостите направиха обрат с точни удари на Жереми Бога и Франческо Капуто, който се разписа след фрапантна грешка на Джанлуиджи Буфон.

Вижте пълното класиране в Серия "А"

Така Юве събра 36 точки, но може да сдаде 1-то място, ако по-късно Интер победи СПАЛ Ферара у дома. Сасуоло пък събра 14 т. 


Преди мача Сами Кедира се присъедини към контузените Джорджо Киелини, Адриен Рабио и Дъглас Коста. Това наложи Емре Джан за втори път през сезона да започне титуляр. В предни позиции Маурицио Сари заложи на Федерико Бернардески, Кристиано Роналдо и Гонсало Игуаин. Пауло Дибала седна на пейката, Алекс Сандро се завърна след контузия. На вратата пък застана легендата Джанлуиджи Буфон.

Сасуоло пристигна в Торино без един куп важни футболисти – Доменико Берарди, Грегоар Дефрел, Джан Марко Ферари, Влади Кирикеш и резервният вратар Джанлука Пеголо. Голямата новина в състава на гостите беше свързана с дебютанта в калчото Стефано Турати. 18-годишния страж започна титуляр именно заради травмите на Пеголо и Андреа Консили.

Първата сериозна опасност дойде в 8-ата минута. Федерико Бернардески намери Гонсало Игуаин, който пусна пас успоредно на голлинията. Там Ереме Джан беше оставен непокрит, но не успя да вкара топката на метър от опразнената врата. После германският национал стреля, младият Стефано Турати се разтегна и изби.

След последвалия корнер, Леонардо Бонучи засече с глава, но в аут. В 12-ата минута Йоргос Кириакопулос отправи силен удар от фаул, но дистанцията беше сериозна и Джанлуиджи Буфон имаше време да реагира и да избие. След четвърт час игра Миралем Пянич демонстрира страхотен поглед върху играта. Той намери с прекрасен пас Игуаин, който засече от воле, но покрай далечната греда.

Сасуоло отговори чрез Жереми Бога, който си отвори пространство за шут, но мерникът му изневери. Така се стигна до 20-ата минута, когато Юве поведе с изненадващ голмайстор. Родриго Бентанкур намери Бонучи, който с далечен изстрел по земя матира Турати за 1:0!

Гостите изравниха само 180 секунди по-късно. Защитата на шампионите заспа, Бога беше изведен сам срещу Буфон по диагонала и с красиво копване преодоля легендата за 1:1! След това "бианконерите" натиснаха, но Игуаин не уцели вратата. В 35-ата минута "неровердите" можеха да поведат. Мануел Локатели стреля силно, но на сантиметри от целта.

Второто полувреме започна с гол за Сасуоло! Първо Хуан Куадрадо върна неразчетено, след което Матайс де Лихт подари топката на Франческо Капуто. Той стреля слабо по земя, но Буфон допусна фрапантна грешка и позволи топката да мине под плонжа му за 2:1. Юве веднага се хвърли в атаки и Кристиано Роналдо отправи страховит шут от фаул, който Турати изби по блестящ начин с една ръка. 

Секунди по-късно Игуаин получи на метър пред вратата и вече виждаше как изравнява, но нанесе слаб удар и младият вратар на "неровердите" отново улови. В 54-ата минута Маурицио Сари взе мерки и направи двойна смяна: Джан за Блес Матюиди и Бернардески за Пауло Дибала. След час игра Роналдо излезе сам срещу вратарят и вкара, но голът беше отменен за засада.

В 66-ата минута Дибала стреля от фаул от удобна позиция, но в аут. Секунди по-късно Филипо Романя подкоси в наказателното поле №10 на Юве и съдията без да се замисля отсъди дузпа. Зад топката застана Кристиано, който преодоля Турати и прекъсна головата си суша – 2:2! Мачът продължи да бъде изключително напечен и след това Дибала се завъртя и шутира, но в тялото на Роналдо, който беше точно пред вратата на Сасуоло.

В 73-ата минута Дибала стреля мощно от воле точно под горната греда, но за сетен път младият Турати спаси Сасуоло. После и двата отбора не успяха да вкарат от нарушения на удобни позиции. В 88-ата минута Аарън Рамзи стреля, Турати изпусна топката като Буфон по-рано, но успя да я хване.

В 94-ата минута Роналдо засече прекрасно с глава, но късметът му обърна гръб и мачът завърши 2:2. 

Ювентус – Сасуоло 2:2

Голмайстори: 1:0 Бонучи (20), 1:1 Бога (23), 1:2 Капуто (47), 2:2 Роналдо (67-д)

Ювентус: Буфон, Куадрадо, Бонучи, Де Лихт, Алекс Сандро, Джан (54-Матюиди), Пянич, Бентанкур, Бернардески (54-Дибала), Игуаин (79-Игуаин), Роналдо
Треньор: Маурицио Сари

Сасуоло: Турати, Толян, Марлон, Романя, Кириакопулос, Манянели, Траоре (62-Дънкан), Локатели, Джуричич (74-Мюлдюр), Капуто, Бога (90-Пелузо)
Треньор: Роберто де Зебри

Торино, "Алианц Стейдиъм"
Съдия: Федерико Ла Пена
Жълти картони: Пянич (Ювентус); Джуричич, Локатели, Толян, Кириакопулос (Сасуоло)

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FFootball2017ID%2Fvideos%2F1019307205088286%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>