JuventusBulgaria.com продължава рубриката „Легендите на Ювентус“, в която веднъж седмично Ви представяме материал посветен на легенди на клуба. В 11-та част от рубриката ни ще Ви представим Йон Хансен.

Началото

Ще Ви върнем доста назад във времето още през 1924г. тогава в датската столица Копенхаген е роден Йон Хансен. В тежки времена за Европа между двете световни войни Хансен стартира футболната си кариера във Фрем там реализира 81 попадения в 86 мача в периода 1943 до 1948 години. Първенството не приключва и по време на войната като през 1944 Хансен става и шампион с Фрем, а с 20 гола през 1948 е и голмайстор на първенството. След военният период за Италия е много тежък заради войната 1944 първенството е прекратено, нещо което се случи за първи път от толкова години тази година заради пандемията от коронавирус, но този тогава то не завършва, а през 1945 въобще и не започва отново заради войната. Италия е на губещата страна и страната трябва да се възстановя от всичките поражения – жертви, икономическа криза, демографска криза. В Ювентус нещата също не са никак добри тимът е лидер по титли в Серия А и по това време, но не е ставал шампион от 1935г. Реално тогава умира Едуардо Аниели първият от знаковата фамилия, който застава начело на клуба. През 1947г. начело на Юве застава неговият син Джани Аниели и нещата за Юве придобиват друг вид. Аниели до последните си дни ще е близо до клуба, като е и почетен президент впоследствие. Джани ръководи Ювентус от 1947 до 1954, когато решава да се оттегли и даде властта на своя брат Умберто Аниели. Но да се върнем към 1948г. поредната революция в Ювентус от човек от фамилията Аниели е факт. Ювентус има и нов треньор – шотландецът Били Чалмърс. Същност Хансен привлича вниманието на Ювентус след двубой от олимпийския турнир. Дания побеждава Италия с 5:3 на Олимпиадата в Лондон през 1948, а Хансен бележи четири от попаденията. Аниели лично води преговорите за привличането на датчанина, като трансферната сума е 23 500 долара сегашни пари, въпреки че има договор като аматьор президентът на Фрем не иска да го пусне.

Новият Ювентус

Хансен пристига в клуба през лятото на 1948г. Новият треньор Чалмърс привлича още англичанина Уилям Джордан от Тотнъм, както и сънародника и съотборник във Фрем на Хансен Йоханес Плогер, който има над 100 гола за датчаните, но в Ювентус нещата не се получават за него. В отбора вече втори сезон е и една от най-големите легенди на клуба Джанпиеро Бониперти. В защита пък е друга легендарна фигура, която играе още преди войната в клуба капитанът Пиетро Рава. Джани Аниели е доволен и естествено този отбор е с ясна цел сформиран, а именно да стане шампион на Италия. Тогава друг трофей няма, защото турнирът за Купата на Италия е прекъснат през 1943 и е подновен чак през 1958.  Хансен прави страхотен сезон и отбелязва 15 попадения в първия си сезон, но Ювентус не успява да спре доминацията на градския съперник Торино, който става шампион за четвърти пореден път. Тимът завършва чак на четвъртото място с 44 точки. В края на сезона се случва жестока трагедия, самолетът на шампиона Торино катастрофира и всички загиват, след като тимът пътува за приятелска среща с Бенфика. От шампионския отбор оцеляват едва трима, които не пътуват с отбора. През следващия сезон Чалмърс е сменен и на поста идва англичанинът Джес Карвър, който прави два много важни трансфера след като Джордан и Плогер разочароват на тяхно място са привлечени аржентинецът Рикардо Мартино и още един датчанин Карл Праест. Двамата помагат много за категоричната титла през сезона, а към тях с основен принос е и Хансен. Датчанинът бележи 28 пъти в 37 срещи, завършва на трето място в листата на голмайсторите, но най-важното е, че Ювентус става шампион за първи път от 1935 с осмата си титла. Бианконерите взимат титлата с 62 точки пред 57 на втория Милан.

В следващия сезон Хансен отново е на ниво 33 срещи и 20 попадения. Юве обаче не успява да спечели борбата за трофея и завършва на третото място с 54 точки, Интер е втори с 59, а шампион става Милан с 60. Сезон 1951-1952 обаче е сезонът на Хансен. Датчанинът е във вихъра си и бележи впечатляващите 30 попадения. Ювентус отново става шампион със седем точки пред Милан 60 пред 53. 30-те попадения на датския голмайстор го правят и голмайстор на Серия А. Хансен става и едва вторият чужденец от Ювентус голмайстор на първенството. Преди това унгарецът Ференц Хирзер през 1926г. става първият чуждестранен играч на бианконерите, който става голмайстор на първенството. Сезон 1952-1953 Хансен пак е голмайстор на отбора с 22 гола в 29 двубоя, това му отрежда второто място в голмайсторската листа на първенството. Борбата за титлата е доста жестоко, но отива за Интер след като Юве остава втори с 45 пред 47 за Интер. Следващия сезон 1953-1954 се оказва и последен за Хансен в клуба той бележи най-малко попадения 9 в 28 срещи. Юве отново се бори за титлата с Интер, но този път само една точка лишава бианконерите от титлата. Равносметката на Йон Хансен в клуба е страхотна две титли в Италия 190 срещи и 124 попадения. Нападателят става тогава вторият най-резултатен играч на клуба след Феличе Плачидо Борел със 158 гола. В сегашната класация Хансен е на осмото място по попадения.

Националния отбор 

Хансен е от играчите, които имат повече голове от мачове за националния отбор. Дебютира за Дания през 1948 като това остава и единствената година, в която играе за отбора, защото напуска родината си същата година. Записва 10 гола в осем срещи, като фурорът е на Олимпиадата в Лондон. Той бележи 7 попадения, става голмайстор на турнира, а Дания печели бронзовите медали. Дания бие с 5:3 Италия, като Хансен бележи четири попадения, както споменахме по-горе това и основната причина да бъде привлечен в Юве. Датчаните губят драматичен мач с Швеция 2:4, Хансен бележи веднъж, в полуфиналите в турнира, а в мача за третото място бият не кой да е домакина Великобритания с 5:3, а Хансен бележи два пъти.

След Ювентус 

Датчанинът остава в Италия още един сезон и преминава в Лацио. Там бележи 15 пъти в 27 срещи. Връща се в родния Фрем, като му става треньор през 1956г. От федерацията забраняват на Хансен да играе, защото е отишъл да играе в друга държава. Две години той заедно със свои сънародници играли в Италия правят зрелищно шоу в аматьорските лиги. Чак през 1958 федерацията, виждайки хората, които постоянно молят тези магьосници да бъдат върнати в игра официално е позволено той да играе. След 32 гола в 28 срещи за Фрем слага край на кариерата си през 1960. През 1969 води и датския национален отбор записва много добри резултати, но федерацията не иска да го назначи на пълен работен ден и напуска. Остава в комисията по подбор на националите. След всички тези страхотни постижения обаче след 1969 за Хансен не се знае почти нищо. Той се отдалечава от футбола, не е викан, не получава покана отникъде. През 1984 г. получава званието кавалер на Ордена за заслуги към Италианската Република. Умира през 1990г. на 65-годишна възраст, но остава трайна следа в световния футбол и в историята на Ювентус.