Легендата на Левски Емил Спасов говори пред "Тема Спорт" по всички наболели теми около тима от „Герена".
 
- Г-н Спасов, Левски стартира с трудна победа новия сезон. Показаха ли футболистите желание след раздялата с Делио Роси?
 
- Гледах мача и ми хареса това, което видях. Имаше коренна промяна у футболистите. Нищо общо с предишните срещи, които наблюдавахме. Не мога да кажа каква е причината, но отборът игра, а треньорското ръководство се справи много добре. В голяма част от мача пресираше Ботев и не му даваше да играе. Особено през второто полувреме Левски направи това, което трябваше да върши през последните години - да играе със самочувствие, да пресира противника, да отнема топката, да напада, да шутира... Преди гола имаше хубави положения. Изобщо Левски стоя така, както искахме да го виждаме през повечето мачове от миналия сезон. Това според мен се дължи най-вече на смяната на Делио Роси.
 
- Закъсняла ли бе тя?
 
- Да. След края на сезона трябваше да се случи, тъй като през пролетта нямаше нищо добро - отборът загуби финала за Купата на България, остана едва трети, на голяма разлика от първите два тима. Определено нещата не вървяха под ръководството на Делио Роси. Аз защитавах италианеца, защото бях с убеждението, че една от най-добрите треньорски школи в света е италианската. Но той е от по-старото поколение и държи най-вече на дефанзивния футбол, а в Левски така не става. Този отбор никога не е играл по такъв начин. Това беше една от грешките му - не можа да обясни на футболистите да играят по-атакуващо, а се видя, че могат. Вратарят Кайзер спаси Ботев от голяма загуба. Най-хубавото бе, че именно юношата Илия Димитров, който се включи много добре, донесе победата. Габриел Обертан бе най-добрият на терена, логично даде решаващия пас.
 
- Показа ли Илия Димитров, че има потенциал да води атаката на сините?
 

- Разбира се, че има потенциал. Но когато на юношите не им се дава шанс, няма как да се развият. Илия Димитров го познавам много добре. Той е един от футболистите, с които започнахме да работим отрано. Първоначално бе в база "Раковски". Тогава ми направи много добро впечатление, макар да бе по-слабичък и дребен. След година-две премина на „Герена", а в Локомотив София се усъвършенства. Аз смятам, че атаката на Левски трябва да започва с него. Сега ако не му се даде шанс, кога? Ако аз избирам човека за атаката, няма да сложа Серджиу Буш или Станислав Костов, а Илия Димитров.
 
- Треньор на Левски ще стане Славиша Стоянович...
 
- Визитката му не е лоша, а напротив, има няколко спечелени титли. В Сърбия е нарушил хегемонията на Партизан и е станал шампион с Цървена звезда. Това едва ли е случайно. Но ние и за Делио Роси говорехме такива думи, а той не допринесе с нищо през тази година начело на Левски.
 
- В клуба се връща и Асен Букарев...
 
- Той е сериозен, разумен и интелигентен човек, който може да помогне. Предполагам, че си тръгна заради Делио Роси, щом сега се връща.
 
- Отпадането от Вадуц ли е най-срамното в историята на Левски?
 
- Такива отбори по мое време ги биехме с 12:2, ако си спомняте мача с Рейпас на "Герена". А на реванша взехме нов успех със 7:1. В София и Лахти вкарах, а Кирил Миланов, лека му пръст, в двата мача реализира 10. Такива бяха резултатите с подобни отбори. Вадуц игра прилично, но Левски можеше да ги елиминира. Просто сините си пропиляха положенията, футболът се играе на голове. Може би и съдбата наказа Левски в този мач, за да последва промяна, и аз смятам, че е за добро.