Барселона почти спечели титлата в Ла Лига и е един от основните претенденти за триумф в Шампионска лига и за Купата на Краля. След мачовете за Суперкупата на Испания, каталунците нямат загуба в нито един турнир, но въпреки това този месец се подсилиха с Филипе Коутиньо. Но как ще успее да се впише бразилската звезда в схемата на Барса?

Позицията на бразилеца

През 2015 г. легендата Роналдиньо заяви, че възрастта на Андрес Иниеста напредва и се налага да му се търси заместник. Като такъв той посочи Коутиньо. Филипе е много гъвкав футболист, който умее да играе на различни позиции. В Ливърпул дойде като скромен човек, готов да запълва дупки в средата на терена. В първия си сезон на "Анфийлд" действа повече от дълбочина, за да се адаптира по-лесно към английския футбол. Тризъбецът в атаката на "червените" беше съставен от Суарес, Стърлинг и Стъридж и сякаш латиноса оставаше в сянката им за широката общественост. Той обаче се справяше перфектно с възложените му роли и осигуряваше топки на триото в атака. После Юрген Клоп започна с успех да го ползва като крило, преди идването на Салах. В действителност, сега за Коутиньо има няколко позиции в Барса. Основните са отляво на терена в атака със Суарес и Меси, точно на мястото на Неймар, както и в халфовата линия.

Вариантите с Коутиньо в състава

Логично е да предположим къде Филипе може да бъде ползван. Като възможен вариант изглежда традиционната схема 4-3-3 с трио в предни позиции Дембеле – Суарес, Меси. При тази постройка кариоката ще заеме мястото на Иниеста в средата на терена до Бускетс и Паулиньо/Ракитич. Тук обаче има голям минус – капитанът остава резерва, заедно с бразилеца или хърватина. Вторият вариант изглежда далеч по-реален, но изисква промяна в схемата. Суарес на върха на атаката, Меси малко зад него, с полузащитници Коутиньо, Иниеста, Паулиньо/Ракитич и зад тях Бускетс. Коутиньо е дисциплиниран играч и едва ли ще има против да се премести и отдясно. Там играе за националния отбор, където отляво царува Неймар. Последният вариант е да замени Суарес, което едва ли ще се случи. Първо, уругваецът е доказан голаджия и второ, Филипе ще изгуби много от силните си качества на върха на атаката.

Какво ще стане с Алба?

Друго главоболие за Валверде е невероятната форма на Алба. Той вече има седем асистенции към Меси през сезона и се ползва с пълната му подкрепа. Жорди е най-добрият подавач в Топ 5 на големите европейски първенства от 2015 г. насам. При отсъствието на Неймар, за крайния защитник се отвори целия фланг, което му позволява смело да тръгва в атака и да демонстрира пълния си боен арсенал в предни позиции. "Вече имам много повече свобода. Ще бъда честен – след напускането на Неймар, се подобрих. Възвърнах самочувствието си", заяви наскоро Алба. Възможно е пристигането на Коутиньо отново да го лиши от пробивите. Ще бъде принуден да изпълнява основно защитниците си функции, но всичко това зависи единствено от Валверде.

Нарушаване на баланса?

Логично е да зададем въпроса какво ще подобри Коутиньо в нещо, което вече работи почти перфектно? В началото на сезона Валверде беше критикуван за по-прагматичния стил, но след отличните резултати, всички критици и скептици замълчаваха. Сега Барса има не само добри изяви, но и голяма дълбочина в състава. Този сезон спокойно можеше да бъде завършен без новите попълнения Филипе и Йери Мина. Още повече, че първият няма право да играе в Шампионска лига. Ротациите в съвременния футбол са много важно нещо. Сега на "Камп Ноу" ще имат възможност да сменят не само титулярите, но и схемата на игра в зависимост от противника. Заложник на ситуацията е Валверде. С идването на Коутиньо се пое и риск да бъде нарушен микроклиматът в съблекалнята. Паулиньо и Ракитич правят страхотен сезон, но бразилският национал ще трябва да играе в Ла Лига. Вече споменахме, че Алба също може да остане недоволен, ако функциите му бъдат променени, едва ли и Дембеле сия от щастие. Той пропусна първата половина на сезона заради контузия и сега няма гарантирано място. Когато има много недоволни, обикновено нищо не свършва добре. Да не забравяне квартета Денис Суарес, Деулофеу, Алкасер и Гомес, които тотално ще бъдат зачеркнати.

Заключение

Барселона взе един от най-добрите футболисти в света, но в най-неподходящия момент. Основната цел на каталунците е Шампионска лига, но Коутиньо няма да може да играе там. Споменатите проблеми и недоволства могат да провалят Барса в борбата за Ушатата. Предстои да видим...

Football.ru, Превод на Gol.bg