Още по темата

 

Още по темата

 

Бившият защитник на ЦСКА Иван Зафиров-Копата даде интервю за "Тема Спорт", в което говори основно за двубоите с Лудогорец през изминалата седмица. Ето какво каза легендата:

Г-н Зафиров, трябва ли да са доволни в ЦСКА от постигнатото през последната седмица?

- Спечелихме за купата, но пък загубихме точки в първенството. За мен по-важно беше да победим в шампионатния мач. Сега ще ни е по-трудно в първенството, тъй като разликата се запазва. Радва ме това, че хъсът се е върнал в ЦСКА. Нещо, което го нямаше преди, но сега е по-различно, футболистите се раздават, има желание, има битка. Е, играчите още трябва да се съчетаят помежду си, но не можем да се оплачем, че им липсва мотивация. Пък и големите мачове са повече на борба и психика. В събота обаче видяхме футбол от страна и на двата отбора. ЦСКА трябваше да си вкара поне едно или две от положенията в началото на мача, а после нека съперникът да те гони. Като цяло стана равностоен мач, защото отборите си поделиха по едно полувреме. Но много ми се искаше ЦСКА да вземе трите точки, за да ги свалим най-после Лудогорец от първото място. Много им стана вече. Нищо против нямам тях, но вече е време за промяна.

Защо ЦСКА отстъпи игрово след почивката в шампионатния мач с Лудогорец?

- Това зависи от футболистите. Опира до психологически моменти. Обикновено така се случва,че когато пропуснеш чисти положения, после започваш повече да внимаваш да не допуснеш гол. Имали сме такива случаи по мое време - не успеем да вкараме, затворим се и накрая съперникът ни се разписва. В такива големи мачове пък е опасно да тръгнеш да нападаш при равен резултат. Абе няма рецепта. Опират нещата до психологията. Има и друго - в Лудогорец сигурно се стреснаха, че може да загубят и втория мач, и се стегнаха. Това също оказва влияние.

А очаквахте ли ЦСКА да надиграе толкова категорично Лудогорец за купата?

- Честно казано - да, или това поне не ме изненада. Лудогорец не е онзи хомогенен отбор, който беше допреди година-две. При тях има спад. Не че не са добър тим, но някак вървят към изчерпване, а в ЦСКА е обратното - там има перспектива, млади и талантливи футболисти, които тепърва ще добавят качество и ще растат нагоре. Даже очаквах ЦСКА да спечели и двата мача, но не се получи. Просто Лудогорец върви надолу, пък и смяната на треньорите се отразява. Лошото при тях е, че не могат да си напълнят стадиона. 7 пъти поред са шампиони, играят с ЦСКА, а едната им трибуна беше празна. Този град не е за голям футбол.

Какво е мнението ви за представянето на ЦСКА в защита в двата мача в Разград?

- Евала на Любо Пенев, че дава шанс на младите Турицов и Антов. Покрай Бодуров имат пример и могат да растат. Само трябва да продължават по същия начин и може да стигнат далеч.

Към какво трябва да се стреми ЦСКА в лятната селекция?

- Аз и преди съм го казвал вече - ситуацията в халфовата линия малко не ми харесва. Знаете я приказката: "Кажи ми кои са ти халфовете, за да ти кажа какъв ти е отборът". В тази зона като че ли ЦСКА няма много качество. Прилични футболисти са, но някак не правят разликата. В това отношение може да се поработи през лятото. И ако е възможно, нека по-добре да привличат български момчета.

Какъв е коментарът ви за съперника на ЦСКА за купата - Ботев Пловдив?

- Е, това е деликатна тема, все пак синът ми Адалберт е в Ботев (смее се).

Видяхте ли проектите за новата "Армия"? Какви са впечатленията ви?

- Браво на ръководството, че иска да построи новия стадион на мястото на "Армията". ЦСКА си е в Борисовата градина и това е. Трябва да се направят подобри подходи за публиката, сигурно ще се наложи да се изгради и подземен паркинг. Достъпът до нашия стадион не е много добър, това си го знаем. ЦСКА няма нужда от огромен стадион, а по-скоро от нещо кокетно и модерно. Още веднъж - браво на ръководството, че си изпълняват намеренията. Пожелавам им успех със стадиона, защото е доста трудна и скъпа работа.

Вижте ТУК класирането на първата шестица в България