Бившият играч и треньор на Левски Емил Велев-Кокала даде интервю за "Тема спорт". Той коментира актуалните теми около клуба - назначенията на Ивайло Петков и Петър Хубчев, раздялата с Даниел Боримиров и Валери Божинов, както и все още нестартиралата селекция.
 
- Г-н Велев, Левски изненада с избора си на спортен директор - Ивайло Петков. Как гледате на това назначение?
 
- Решенията в Левски вече са толкова странни, че не искам и да ги коментирам. Не знам какво точно мога да ви кажа. Аз като левскар съм учуден от всички тези действия. Но защо, как и какво е породило тези процеси в клуба - не знам. Най-точния отговор трябва да го дадат хората, които в момента са в Левски.
 
- Прави впечатление, че беше нарушена традицията на поста спортен директор да се назначава човек, свързан с Левски. Петков никога не е имал общо с клуба...
 
- Това, че всякакви традиции са нарушени, е ясно. Ако изобщо можем да говорим за традиции...
 
- Казвате "всички тези действия" и "тези процеси". Какво имате предвид? Явно сте разочарован не само от назначението на Петков?
 
- Много неща имам предвид. И освобождаването на Боримиров, и някои процеси от предишни години. Не говорим само за едно име. Най-точно могат да ви отговорят хората, които са назначили всички тези нови лица. Ивайло Петков беше национал, игра дълги години в Литекс, но по никакъв начин не бих го свързал с Левски. Щом е назначен, явно са видели някакви качества в него. Но от едната страна са качествата, а от другата са традициите - кой е левскар и кой не. Но никой вече не пита нищо. Явно, че и феновете не ги интересува това нещо.
 
- Как очаквате да се справи Ивайло Петков на поста?
 
- То е ясно, че челната отговорност ще си я поеме Хубчев така или иначе. Не ми се вярва Петков да има думата. А и нали има и едни румънци...
 
- В същото време се появи информация, че Хубчев е отхвърлил футболисти, които са му били предложени от румънците...
 
- Щом е излязла такава информация, значи е истина.
 
- Какво е мнението ви за назначението на Хубчев? Той ли е човекът за Левски?
 
- Времето ще покаже. Той е професионалист, би трябвало да се справи с всички възможни ситуации.
 
- Доколко е притеснително, че още няма привлечен футболист? В същото време Лудогорец започна с двама нови, а ЦСКА вече представи половин дузина играчи...
 
- Това не значи, че са взели нещо качествено и нещо ще се промени. Може би Хубчев в момента е прав да изчака, за да се увери в качествата на тези, които ще му бъдат нужни. Този процес може би е редно да бъде по-дълъг. Не става да вземеш 8-10 нови ей така от нищото. Да, вярно е, че се освободиха доста. За мен е грешка раздялата с Божинов. Той не само че е играл в много отбори, но беше ценен и като личност. Валери е обединител, позитивен човек. Не говоря, че трябва да играе по 90 минути във всеки мач. Но за всеки футболист си има време и място на терена. Видяхме, че човекът вкара във важния момент, за да изпрати Левски в Европа. За мен е огромна грешка раздялата с него.
 
- Как гледате на начина на раздяла с Валери Божинов?
 
- Както казах - много странни неща се случват в Левски.
 
- Но не искате да ги назовете?
 
- Не искам.
 
- И все пак не ви ли притеснява, че селекцията се бави?
 
- Има известни поводи за притеснение от гледна точка на това, че в момента в Левски има трима задължителни титуляри, които можем да наречем гръбнак на отбора. Това са Ники Михайлов, Живко Миланов и Тиам. С някакви условности и Костов, ако изобщо остане. Те трябва да играят при всички положения. И дотам. Останалите позиции обаче са напълно свободни и можеш да експериментираш, колкото искаш. Но има и друго, което ме притеснява...
 
- Какво?
 
- Никой не настоява Хубчев да назове целите пред Левски. Спомням си, че веднъж му беше зададен този въпрос, а той каза: "Всеки, който е тук, се бори за титла и купа". Добре, обаче не казва: "Титла и купа е моята цел". За мен той не отговори на въпроса, който му беше поставен.
 
- Може би предвид моментната ситуация е по-добре да се отговори дипломатично на такъв въпрос?
 
- Аз в Левски съм научен да казвам нещата, както са, а не дипломатично. Аз, ако съм шеф на Левски, ще искам отборът да е шампион и да спечели всичко, което е възможно. А също и да отиде възможно най-напред в евротурнирите. И това ще го поставя като цел. При такава многобройна публика - половин България, не го намирам за редно да нямаш определена цел. Надявам се все пак, че на Хубчев му е поставена цел за трофей. Иначе не пречеше да си оставят за треньор Георги Тодоров или Тодор Симов. Дали щеше да има голяма разлика? Не мисля.
 
- Доколко близо е Левски до това да настигне Лудогорец и ЦСКА този сезон?
 
- Левски и ЦСКА са еднакво далеч от Лудогорец. Не мисля, че ще могат да ги настигнат. Нищо, че разликата през миналия сезон беше само точка. Разград все още са много напред като организация и прочие. Дори и срещу тях да тичат, трудно ще ги настигнат.
 
- ЦСКА обаче не вади ли силен коз, след като задържа Люпко Петрович? Както се изрази селекционерът на Швейцария Владимир Петкович - той е стара лисица...
 
- Като е стара лисица, да си стои в Сърбия и да си живее старините. Не виждам каква точно промяна е настъпила в ЦСКА. Те са си на същото ниво.
 
- На кои позиции Левски има най-сериозна нужда от подкрепления?
 
- На всички. Приблизително три-четири безусловни футболисти има.
 
- Смятате ли, че момчета като Станислав Иванов и Илия Юруков заслужават да са част от първия отбор? В края на миналия сезон получиха шанс и се представиха добре...
 
- Налагането на млади в Левски трябва да е тенденция, а не епизодично. Тези деца имат място в отбора. За мен е абсолютно безсмислено да ги преотстъпват. Нека да играят на „Герена" и да се борят за мястото си. И ако някой покаже качества, да бъде налаган.
 
- В момента сред основните трансферни цели на Левски е Кристиан Димитров. Как гледате на евентуално негово привличане?
 
- Не коментирам. Далеч съм от тези неща.
 
- От Септември пък признаха, че Левски иска Асен Чандъров и Здравко Димитров...
 
- За мен няма как Левски да взима футболисти от изпаднал отбор. Това не е крачка назад, това са много крачки назад. Не го одобрявам.
 
- Опасявате ли се от нов евро резил или тази година очаквате по-добро международно представяне от Левски?
 
- Нямам никакви очаквания и не съм мислил по този въпрос.
 
- Напуснахте втородивизионния Добруджа през пролетта. Имате ли в момента предложения от други клубове?
 
- Засега няма нищо интересно. В активна почивка съм.