Наскоро Даниел Малдини дебютира в Серия А за Милан, следвайки стъпките на баща си Паоло и дядо си Чезаре като играч на росонерите. 18-годишният халф влезе като резерва при 1:1 с Верона и сега е само на 646 мача зад татко си по отношение на участията в лигата за 7-кратните носители на КЕШ/ШЛ. Взимайки под внимание и дядо му Чезаре, също бивш футболист на Милан (347 мача между 1954 и 1966), „Дейли Мейл” поглежда към другите известни семейства с поне три поколения професионалисти.

АЛОНСО

Маркос Алонсо спечели доста с Челси, но бледнее на фона на баща си и дядо си. Маркос Алонсо Имас - две поколения преди левия бек на лондончани, е един от най-успешните защитници в Реал М. Печели 5 титли в Ла Лига и 5 пъти КЕШ в периода на 50-те и 60-те години. Освен че записва 158 участия, той също обикаля други клубове като Сантандер, Еркулес и Мурсия. Има и 2 участия с националния отбор.
Неговият син Маркос Алонсо Пена, който пък е баща на футболиста на Челси, също прави солидна кариера. Преминава от Сантандер в Атлетико Мадрид през 1979-а, след което отива и в Барса 3 години по-късно. В каталунския клуб има 128 срещи, става шампион, печели Купата на краля, Суперкупата на Испания и Купата на лигата. През 1987 г. се връща в Атлетико и остава там още 2 години.
Също така Маркос Алонсо Пена е бил треньор на рохибланкос през 2000/01, извеждайки дюшекчиите до четвърто място във втора дивизия. Това означава, че сегашният бранител на Челси (ляв бек) е трето поколение футболист. В Англия игра за Болтън и Съндърланд, а на "Стамфорд бридж" е от 2016-а. Спечели Висшата лига, ФА къп и Лига Европа.

ФОРЛАН

Пътят на уругваеца Диего Форлан към световните висини всъщност започва две поколения по-рано. Неговият дядо Хуан Карлос Корацо е част от Индепендиенте през 30-те години на миналия век, но е по-известен с престоя си като наставник на националния отбор на Уругвай през 50-те и 60-те години. При Корацо урусите правят серия от 14 мача без загуба (1967-1968) - рекорд, който е подобрен на национално ниво чак от Оскар Табарес през 2012-а (18 срещи). Пабло Форлан, който е зет на Хуан Карлос Корацо и баща на Диего Форлан, също е много успешен играч в Южна Америка. Форлан старши печели 5 пъти титлата в Уругвай с Пенярол, както и Копа Либертадорес през 1966-а. Защитникът преминава в Сао Пауло (Бр) през 1970-а и прекарва там 6 години, преди да се върне обратно в Пенярол за още една година.
Неговият син Диего е най-известният член на клана, като дори прекарва 2 години в Манчестър Ю (2002-2004). На "Олд Трафорд" печели титлата във Висшата лига (2003) и ФА къп (2004), преди да се премести в Испания - Виляреал (2005). В кариерата си Диего постига още големи постижения - капитан е на Уругвай, който стига полуфинал на Мондиал 2010. Печели Лига Европа с Атлетико М през 2010-а, бележи и победния гол във финала срещу Фулъм. През 2016-а пък следва стъпките на своя баща, печелейки титлата в Уругвай с Пенярол.

ГУДЬОНСЕН

Има невероятен брой футболисти, които са дошли от фамилията Гудьонсен в Исландия. Човекът, който дава началото, се казва Арнор Гудьонсен. Нападателят се е подвизавал в Локерен, Бордо и Йоребро. Най-известен е обаче с престоя си в Андерлехт, където прекарва 6 сезона и дори оглавява голмайсторската листа в Белгия през 1986/87. Арнор вкарва 14 гола в 73 мача за националния отбор на Исландия, като участва в мач заедно със своя син Ейдур. Това се случва при 3:0 над Естония през 1996-а. Самият Ейдур прави силна кариера в Англия и Испания (също нападател). Стига до 2 поредни титли с Челси при Мауриньо (2005, 2006). След това отива в Барса и печели златен требъл (2009). Нещо повече - Арнор Гудьонсен-младши, който е природен брат на Ейдур, също е професионален футболист. Той играе в тима на Суонзи до 23 г. И също така тримата синове на Еудър Гудьонсен също се стремят да бъдат успешни професионалисти. Свенин Гудьонсен е част от Специя (Ит), докато Андри и Даниел Гудьонсен играят в академията на Реал М.

ЕРНАНДЕС

Томас Балкасар е първият от дългия семеен списък, който започва кариера във футбола. Той записва 346 мача в Чивас Гуадалахара (1948-1958). Част е от състава, който печели титлата в Мексико 8 пъти за 10 години. Балкасар също е национал, с екипа на ацтеките дори бележи гол на Мондиал 1954 срещу Франция при загубата с 2:3. Негов зет е Хавиер Ернандес Гутиерес, известен като Чичаро (грах на испански). Играе като халф в Текос, Пуебла и Манаркас Морелия. Записва и 28 мача за своята страна. Накрая идва ред на неговия син - също Хавиер Ернандес, който по примера на татко си е известен като Чичарито (малкото грахче). Той започва кариера като таран, записва 4 сезона за Гуадалахара, след което си печели трансфер в Манчестър Ю. Под ръководството на сър Алекс става два пъти шампион през 2011 и 2013. Във визитката му личат още Реал М, Уест Хем, Севиля и Леверкузен. Наскоро се присъедини към ЛА Галакси в МЛС.

КЛУЙВЕРТ

От футболните фамилии с поне 3 генерации може би нито една не е вкарала повече от семейство Клуйверт. Най-изявеният реализатор е първият представител на клана - Кенет Клуйверт. Той вкарва 366 гола само в 345 мача за СВ Робинхууд в суринамското първенство. Неговият син Патрик обаче е далеч по-известен и световнопризнат. Вторият Клуйверт играе в някои от най-престижните клубове - Аякс, Милан и Барселона. А също и Нюкасъл, Валенсия, ПСВ и Лил, преди да се откаже през 2008-а. На международно ниво Патрик вкарва 40 гола в 79 мача за националния отбор на Нидерландия (1994-2004). Неговият син Джъстин Клуйверт е един от най-впечатляващите таланти, изхождайки от гените на прочутата фамилия. Той вече блести на високо ниво. Тръгва от Аякс и след това прави трансфер в Рома, където е и в момента. На 20 г. вече е записал над 50 мача за джалоросите.

КУМАН

Мартин Куман е първият защитник от клана Куман. Играе над 400 пъти за Грьонинген (1963-1971), записва и 1 мач за националния отбор на Нидерландия през 1964-а. Двамата синове на Мартин - Ервин и Роналд, също продължават неговото наследство в света на футбола. Роналд започва от Грьонинген, Аякс и ПСВ, след което отива в Барселона през 1989-а и записва почти 200 мача за гиганта от Ла Лига. Роналд Куман печели 4 титли, както и КЕШ през 1992-а. Справя се добре и като треньор, ръководи Аякс, Валенсия, Саутхемптън, Евертън и сега националния отбор на Нидерландия. Докато Роналд се наслаждава на успехи из Европа, неговият брат Ервин остава в Нидерландия като играч. След това двамата се събират в треньорския щаб на Роналд в Саутхемптън и Евертън.
Има и още. Роналд Куман младши също е професионален футболист и в момента е вратар в ТОП Ос във втора дивизия на Нидерландия.

ЛАУДРУП
Преди да се появят Михаел и Бриан Лаудруп, по терените е техният баща Фин Лаудруп, който е бил играч и треньор на Брьондби (през 70-те и 80-те години). Фин също така е национал на Дания, бележи 6 гола в 19 участия между 1967 и 1979. Михаел, най-големият син на Фин, е считан за един от най-големите халфове за всички времена. Също започва в Брьондби, после минава през Лацио, Юве, Аякс, Барса и Реал М. Подобно на Куман, той също е част от славния Барса, който печели КЕШ през 1992. Общо е шампион на Испания 5 пъти, а като треньор постига добри резултати - печели Купата на лигата със Суонзи през 2014. Неговият брат Бриан също прави успешна кариера, минавайки през Байерн, Фиорентина и Милан. На Острова носи екипите на Рейнджърс и Челси. Синът на Михаел - Андреас, продължава семейната традиция. Халфът е част от Нордселанд (Дания), след което има период в Сент Етиен (2013). През 2015-а обаче е принуден да се откаже само на 29 г. заради артрит.

БЪЛГАРСКАТА ВРЪЗКА
В България също има идентични случаи, като безспорен №1 е фамилия Михайлови. Дядото Бисер, следван от Борислав и Николай на вратарския пост. Заслужава си да се спомене и семейство Вуцови – Иван, Велислав и Петър. Последният, който е син на Вили и внук на Иван, вече дебютира за Черно море.

Сам БЛИЦ, DAILY MAIL, превод на в-к Тема спорт