Eрлинг Холанд иска да си признае нещо. Откакто е бил малко момче, той има проблем, който се влошава с течение на времето. Всеки божи ден е в съзнанието му. Всеки път, когато стъпи на терена, го изпепелява. A той е, че трябва да вкарва голове, нуждае се от това. През последните 10 месеца младокът стигна абсурдно ниво. Хеттриковете станаха редовно явление. В един мач той вкара дори 9 гола, но това никога няма да е достатъчно, винаги иска повече.

„Мисля, че съм пристрастен“, усмихва се Ерлинг. Тази привързаност превърна 19-годишния нападател в най-вълнуващия тийнейджър в световния футбол. Рядко се случва толкова млад играч да има подобна година, в която той започна като резерва в Залцбург, но я завърши като една от най-големите звезди в Борусия Дортмунд.

Холанд се разписа 8 пъти в първите си 4 мача за жълто-черните, с което сметката му за сезона се качи на 36 попадения в 26 срещи. Тези 8 точни удара дойдоха само за 181 минути, което е равносилно на два пълни двубоя. В момента той е с общо 40 гола през кампанията.

Ерлинг пристига при нас с тениска, на която пише: „Дори дяволът ми завижда“. „Знам, че той ми завижда през целия ми живот“, усмихва се младокът. Холанд е различен на терена, както и извън него. Дългите изречения не са за него. Той иска да се забавлява, да разкрие част от личността си, но в същото време остава енигматичен.

Всеки отговор идва с усмивка. Неговото поведение не е породено от срамежливост, а от увереност. Норвежецът превръща интервютата в спорт – приятелска битка с журналиста. Той всъщност е роден в Лийдс през юли 2000 г. Баща му е футболист, а майка му атлетка. Само месец преди Ерлинг да се появи на бял свят, татко му подписва с Ман Сити от Лийдс. През 2003-а Алф Инге се отказва от футбола и скоро семейството се прибира в родния град в Норвегия – Брине.

„Бях на четири. Живеехме в Лийдс, но не си спомням много неща от Англия. Бях прекалено малък, за да осъзная, че е футболист“, признава Ерлинг. Той не е бил роден, когато баща му е играл за Лийдс, нито пък има спомени от времето му в Сити. Младокът обаче споделя, че в сърцето му има място и за двата клуба. По-големият му брат Астор веднъж пусна снимка на малкия Ерлинг с екип на гражданите, а в едно интервю тийнейджърът призна, че иска да спечели Шампионската лига с Лийдс.

„Баща ми е играл за различни отбори в Англия. Нормално е да им симпатизирам, защото така подкрепям баща си. Мисля, че ще стана по-добър от него, защото аз живея за футбола. Имам най-добрата работа на света“. Холанд бързо показва добри перспективи. За отбора на Норвегия под 15 години вкарва гол от центъра: „Това е най-доброто ми попадение в кариерата“. Неговата увереност расте и извън терена. Година по-късно той и двама негови съотборници записват рап парче, което е гледано 1,5 млн. пъти в YouTube. Ерлинг, Ерик Ботхайм и Ерик Тобиас Сандберг все още са добри приятели. „Мисля, че уменията ми на терена са много по-добри, но и рапът ми не е толкова лош“, смее се той.

Холанд дебютира за Брине във втора дивизия на 15, а през 2017-а следва трансфер в Молде. По това време там треньор е Оле Гунар Солскяер – вероятно най-добрият нападател в историята на норвежкия футбол: „Пристигнах в Молде като малко дете, той ми помогна страшно много. Работи доста по завършващия ми удар, показа ми най-различни техники. Солскяер е важна част от моята кариера“.
Именно под ръководството на Убиеца с бебешко лице той процъфтява като реализатор. Ключовият момент идва по средата на сезон 2018 в двубой срещу тогавашния лидер Бран. До този ден Холанд има 4 гола в 42 мача за Молде, но срещу клуба от Берген бележи 4 попадения за 21 минути!

В следващите 3 срещи отбелязва още 3 гола, а в средата на август 2018-а той подписва договор със Залцбург срещу 4,5 млн. паунда (б.р. - присъединява се през януари 2019-а). Интерес към него има от страна на Лийдс, Леверкузен и дори Ювентус. Семейството обаче смята, че Залцбург е идеалното решение: „В началото тренирах много, но не играех често. Но когато лятото дойде, никога не погледнах назад. Новият треньор Джеси Марч ми помогна много“.

Тогава дойде и световното първенство в Полша до 20 години. Норвегия загуби първите си два мача от Уругвай и Нова Зеландия и бе елиминирана. В последната среща обаче Холанд обра заглавията. Викингите биха Хондурас с 12:0, а Ерлинг се отчете с 9 попадения Въпреки че се разписа само в един двубой, той спечели „Златната обувка“ на турнира. „Беше хубав мач. Всъщност ВАР ми попречи да се разпиша 11 пъти, затова съм леко разочарован“, признава той.

Холанд започна сезон 2019/20 с 3 гола в Купата на Австрия. Последваха още два хеттрика в първенството, преди да дойде и дебютът в Шампионската лига срещу Генк. В една запомнящата се нощ той се разписа 3 пъти за 6:2. Малко след това вкара на „Анфилд“ при загубата с 3:4. Головете продължиха да валят – два у дома срещу Наполи и още един при гостуването. Отбеляза и при визитата на Генк и вече имаше 8 в Шампионската лига. Междувременно записа още един хеттрик в Бундеслигата, с което взе пета топка от мач през сезона. „Те са в леглото ми и спя с тях. Това са моите приятелки и аз ги обичам“, смее се Ерлинг.

Топклубовете в Европа вече бяха готови да активират освобождаващата клауза в договора му със Залцбург – 18 млн. паунда. Интерес имаха Ювентус, Барселона, Реал Мадрид, РБ Лайпциг, Ман Сити и Ман Юнайтед, където мениджър е неговият бивш треньор Солскяер. Холанд внимателно проучи възможностите си, консултира се с баща си и своя агент Мино Райола и избра Дортмунд. И Борусия също знае как да развива млади таланти като Залцбург: „Вътрешно усещах, че това е правилният ход за мен. Харесвам историята, клуба и хората, които го ръководят“.

В дебюта си за жълто-черните той влезе като резерва и се отчете с хеттрик за 23 минути при победата над Аугсбург с 5:3: „Не съм очаквал да се получат така нещата. Треньорът ми каза да излизам на терена и да направя разликата. Точно това и сторих. Не съм изненадан, защото вкарвам голове през целия си живот. Винаги съм знаел, че ще го правя, но нещата се развиха много бързо. Харесва ми тази скорост. Мога ли да бъда най-добрият нападател в света? Да, няма какво да ме спре“, категоричен е Ерлинг.

Холанд е добър и той го знае. След като има такъв сезон на 19, представете си какво ни предстои. И да, вероятно дяволът наистина му завижда.

Four Four Two, превод на в-к Тема спорт