Много неща са писани за бразилската суперзвезда Неймар. За таланта му, за странностите, за трудния характер. Едни го обожават, други го критикуват. Със сигурност обаче не знаем всичко за него. Предлагаме ви 10 интересни факта, които наистина малко хора знаят за Неймар.

1. Сблъсък със смъртта
Още в ранно детство Неймар е можел да загине в автомобилна катастрофа. Когато е бил на 4 месеца, той, заедно с баща си и майка си, като по чудо оцелял след челен сблъсък с друг автомобил. Родителите му са мислели, че са го загубили, тъй като не са го видели в колата след сблъсъка. Всъщност, бебето е било паднало под седалката, а на челото му има рана от стъкло.

2. Бил е заключен в тоалетна заради фенове
Веднъж фенове били толкова буйни в опитите си да вземат автограф от звездата, че охранителите му го заключили в тоалетна на летището. Неймар престоял в тоалетната около час, докато тълпата не се разпръсне.

3. В Бразилия били готови на бунт заради него
През 2010 година Неймар не бе повикан в националния отбор на Бразилия за Мондиала. Феновете силно възнегодували от този факт, затова събрали над 14 000 подписа с искане той да бъде включен в тима. Подписите обаче са се оказали недостатъчно, за да бъде заставен селекционерът Карлос Дунга да чуе народа. Едва ли има нужда да напомняме, че Бразилия се провали с гръм и трясък.

4. За малко Неймар да стане "чук"
Английският Уест Хем е бил един от първите европейски клубове, забелязали таланта на нападателя. През 2010 година те предлагали на Сантос 16 милиона паунда, но получили отказ. Това обаче кара и други, по-големи клубове, да забележат играча. Сред тях са Челси и Манчестър Сити.

5. Защо не играе в Манчестър Сити?
"Гражданите" по едно време са били лидери в гонката за Неймар. През 2013 г. англичаните представили на бразилеца специални бутони, пригодени за игра в дъжд и киша. Това е, защото по-рано Неймар е обявил, че във Великобритания няма да може да покаже най-доброто от себе си заради времето. Спортният директор на Сити Чики Бегиристайн решил да обърне минуса в плюс и му направил този подарък.

6. Неймар е уволнявал треньори в кариерата си
През 2010 г. по време на мач срещу Атлетико (Гоияниенсе) Неймар печели дузпа за Сантос. Но треньорът Доривал Жуниор не му позволява да изпълни 11-метровия удар, дори му забранил да го прави. Неймар се ядосал и тръгнал да напуска терена демонстративно. Треньорът искал да го глоби за действията му, но ръководството на Сантос решило да... уволни треньора.

7. Първият бразилец в списание "Time"
Ней е първият бразилски спортист, попаднал на корицата на списание "Time". Сънародниците му Пеле и Роналдо имат къде по-впечатляващи успехи от Неймар, но не успели да привлекат вниманието на американските журналисти.

8. Първата заплата на Неймар
Сантос е първият професионален клуб, за който играе нападателят. Първата му работна заплата е била едва 10 000 реала (около 2600 евро). Заради скромното възнаграждение, семейството на футболиста живеело в малка къщичка на баба му в предградие "Сан Весенте". През първите години семейството живее много бедно.
Затова веднага щом Неймар подписва професионален договор, той купува апартамент за семейството в Сантос. Сега заплатата на Неймар е повече от достатъчна не само за настоящия момент, а и за следващите поколения.

9. Неймар става баща доста рано
Неймар стана баща твърде рано - на 19 години. Тогава приятелката му Каролина Дантос му роди син Дави Лука. Въпреки че е млад, футболистът не се отказва от детето, както го посъветва легендата Роналдо. Неймар бил щастлив, че има дете.

10. Моуриньо попречил на трансфера му в Реал?
"Убедих Неймар да остане, казвайки му, че треньорът на Реал Жозе Моуриньо ще го накара да се подстриже късо.При нас той може да прави с косата си всичко, което му харесва", разказа тогавашният президент на бразилския клуб Луис Алваро де Оливейра.

Материал на "Стандарт"