Алжир отнесе Южна Корея през първата част и в крайна сметка удържа победа с 4:2 в двубоя от група H на световното първенство.

Централните защитници на азиатците играха като хора, които се виждат за първи път. Те изтърваха  нападателя на арабите Слимани, който откри резултата в 26-ата минута. Малко по-късно пък Халиш покачи на 2:0 след ъглов удар, а в 39-ата минута. един от най-активните на терена Джабу направи резултата класически след нов гаф в отбраната на Южна Корея.

След почивката азиатците натиснаха и звездата им Сон Хьон-Мин върна едно попадение. Фегули и Брахими обаче преодоляха като на шега защитата на съперника и на практика предрешиха крайния изход, когато последният отблизо вкара четвърто попадение за Алжир.

Силите на Южна Корея стигнаха само за още един гол, дело на капитана Ку Джа-чол от непосредствена близост.

Така Алжир събра три точки, докато Южна Корея и Русия имат само по 1. В последния кръг тимът на селекционера Халилходжич излиза срещу Сборная, а Южна Корея ще мери сили с лидера Белгия.


Алжир започна крайно амбициозно двубоя. Фегули стреля опасно още във втората минута, но не уцели вратата. Малко по-късно добър шанс имаше и Браими, но и той стреля извън вратата. При положението останаха сериозни съмнения за нарушение в наказателното поле срещу Фегули. И двете атаки минаха по левия фланг на алжирците, откъдето Джабу създаваше твърде много проблеми на корейската отбрана.

Играта на практика се водеше изцяло в половината на корейците, които изглеждаха учудващо пасивни и не успяваха да се справят с пресата на африканците.

Едва след десетата минута азиатците успяха да поизнесат играта и на два пъти да стигнат до наказателното поле на противника, без да нанесат завършващ удар.

След известно надмощие на корейците, Алжир отново натисна и Слимани направи невероятен пропуск. Топката достигна до него след центриране отдясно, но малко изненадан, нападателят на африканците не успя да я засече в мрежата от границата на малкото наказателно поле.

В 26-ата мин. неизбежното се случи. Слимани получи пас от дълбочина от Меджани, пребори се с централните защитници Ким Йон-Гуон и Хонг Джон-Хо и мушна топката покрай вратаря на корейците Чун Сун-Рьон.

Две минути по-късно Халиш покачи на 2:0. Той се извиси след ъглов удар отдясно и оставен абсолютно необезпокояван на границата на малкото наказателно поле, прониза отново Чун Сун-Рьон. Центрирането бе на Джабу.

Невероятното представяне на алжирците продължи и в 39-ата мин. изключително активният Джабу направи резултата класически. Той получи от Слимани и оставен непокрит, от около 11 метра с левия крак намери далечния долен ъгъл на корейската врата. Корейските централни бранители отново сбъркаха, като тръгнаха да избиват едновременно висока топка и в резултат на това я поднесоха на Слимани, а Джабу остана без пазач. Така само за 13 минути Алжир направо смаза корейците, като им отбеляза цели три попадения.

Южнокорейците започнаха много по-активно второто полувреме и натикаха алжирците в техния пеналт и това даде резултат. Сон Хьон-Мин овладя в наказателното поле на африканците, нагласи си топката на левачката и простреля Райс М'Боли между краката – 1:3.

Пролича си, че подложена на натиск, алжирската отбрана също не е от най-сигурните. Въпросът бе защо корейците трябваше да чакат да им вкарат три гола, преди да се хвърлят в атака.

Защитник на Алжир изби от голлинията, а стражът на Алжир М'Боли предотврати по-големи неприятности за своите, като изби далечен фалцов удар на Ки Сун-Юн.

И когато изглеждаше, че нещата отиват към обрат, Фегули напредна в половината на Южна Корея, пусна към Брахими, който направи двойно с него, излезе сам срещу вратаря и покачи на 4:1 за Алжир. Така за първи път в историята африкански тим отбеляза 4 гола на световни финали, а минутата бе едва 62!

Южна Корея обаче не се предаде и след поредната неразбория в пеналта на Алжир резервата Ли Кюн-хо подаде на празна врата към капитана Ку Джа-Чол, който нямаше как да сбърка – 2:4 в 73-ата мин.

Влезлият малко по-рано Гилас пък имаше добър шанс в 79-ата мин., но ударът му с глава мина над вратата на Чун Сун-рьон.

До края се игра на една врата. Опасен изстрел отправи влезлият в 78-ата мин. Джи Дон-Вон, който шутира остро по диагонала, но топката бе встрани от вратата.

Определено резервите на Южна Корея и особено Ли Кюн-Хо, Ким Шин-Ук оказаха благотворно влияние върху играта на тима, но пасивът от първата част бе твърде тежък за тима на Хон Мюн-Бо.

 

ЮЖНА КОРЕЯ – АЛЖИР 2:4

0:1 Слимани 26

0:2 Халиш 28

0:3 Джабу 39

1:3 Сон Хьон-мин 49

1:4 Брахими 62

2:4 Ку Джа-чол 73

Южна Корея: Чун Сун-рьон, Ли Йон, Хонг Джон-хо, Ким Йонг-гуон, Юн Сук-йон, Ки Сун-юн, Хан Кук-йон (78 Джи Дон-вон), Ли Чун-йон (64 Ли Кюн-хо), Пак Чу-йон (57 Ким Шин-ук), Ку Джа-чол, Сон Хьон-мин

Алжир: М'Боли, Бугера (89 Белкалем), Манди, Халиш, Месба, Меджани, Брахими (77 Ласен), Бенталеб, Фегули, Джабу (73 Гилас), Слимани

Галерия от мача можете да видите ТУК.