Гърция тресна с 2:1 Кот д’Ивоар на стадион "Ещадио Кастелао" и се класира на 1/8 финал на Мондиал 2014.

Така боговете от Олимп отново бяха с елините и те успяха да излъжат "слоновете" с гол от дузпа на Йоргос Самарас в продължението на мача.

Преди това Андреас Самарис бе дал преднина на южните ни съседи в края на първото полувреме, а Вилфред Бони изравни в 74-ата минута и африканците се виждаха на 1/8 финалите в турнира, за да дойде продължението на мача, когато отново боговете бяха с гърците и се стигна до дузпа вкарана от Самарас.

Елините продължават с феноменалните си представяния на финалите на големи първенства след титлата от Евро 2004, а сега излизат срещу Коста Рика в следващата фаза.

"Слоновете" от своя страна определено разочароваха в тази среща, бяха тотално неориентирани, допускаха груби грешки в защита и логично си стягат куфарите от Бразилия.

Трябва да се отбележи, че Гърция тресна и три греди. От тази група "С" напред продължава и Колумбия, а японците също напускат турнира.


Африканците започнаха много мощно мача и още в началото притиснаха сериозно гърците пред собственото им наказателно поле.

В 5-ата минута Шеик Тиоте проби по лявото крило, залъга трима елини и центрира остро в наказателното поле, където обаче Дидие Дрогба се размина с топката и не успя да я отклони във вратата.

В тези първоначални минути южните ни съседи основно се защитаваха и трудно минаваха центъра на терена. В 12-ата минута селекционерът на Гърция се принуди да направи смяна, тъй като Коне се контузи и на негово място влезе Самарис.

Малко по-късно елините създадоха първата си голова възможност, когато Димитрис Салпингидис стреля от дъгата на наказателното поле, но Бубакар Бари без проблеми спаси.

В 18-ата минута играта бе спряна временно, тъй като се оказа медицинска помощ на Орестис Карнезис. Вратарят на гърците обаче се вдигна на крака и действията бяха подновени.

Пет минути по-късно "слоновете" създадоха страхотна голова възможност. Яя Туре развинти отбраната на Гърция и хитро намери Дидие Дрогба в пеналта, но капитанът на "слоновете" не успя да достигне топката и тя излезе в аут.

Последва втора принудителна смяна за европейците. Титулярният вратар Орестис Карнезис така и не успя да преодолее болките в кръста и отстъпи мястото си на Панайотис Гликос.

След половин час игра елините натресоха гредата на африканците след страхотна контра. Самарас намери хитро Холебас отдясно, той стреля от границата на наказателното поле, но топката срещна гредата на "слоновете".

Това бе и най-чистото положение до този момент в мача. Последва и шут на Карагунис от пряк свободен удар, но Бари спасява. Това бяха силните минути на гърците, но те изпуснаха шансовете си за гол.

Към края на полувремето играта отново се пренесев средата на терена, за да дойде 43-ата минута, когато Шеик Тиоте допусна фатална грешка и позволи на гърците да изведат резервата Андреас Самарис сам срещу Бари и технично да го преодолее за 1:0.

Второто полувреме започна с натиск на Кот д’Ивоар. В 48-ата минута Шеик Тиоте стреля мощно от границата на наказателното поле, но Панайотис Гликос улови топката.

Последва ново положение за африканците, при което Саломон Калу нахлу в наказателното поле на елините, но Костас Манолас се хвърли в краката му и изчисти топката.

След час игра гърците заформиха нова уникална контра, при която Саломон Калу се принуди да си изпроси жълт картон, а елините добиха правото да изпълнят пряк свободен удар от границата на наказателното поле.

Зад топката застана Фернандо Сантос, но уцели стената изградена от играчи на африканците. Южните ни съседи продължиха да са по-опасни и в 67-ата минута треснаха нова греда.

Карагунис изстреля нов снаряд и едва не счупи горната греда на Бари. В тези минути "слоновете" не знаеха къде се намират, а елините правеха каквото си поискат на терена.

Все пак африканците живнаха, изнесоха играта в по-предни позиции и в 74-ата минута успяха да изравнят. Тогава Жервиньо се измъкна от защитата на Гърция и пусна страхотен пас към резервата Вилфред Бони, който без проблеми опъна мрежата на елините за 1:1.

Южните ни съседи отново можеха да дръпнат в резултата, но натресоха нова греда, този път това стори Василиос Торосидис.

Южните ни съседи хвърлиха всичко в атака и притиснаха сериозно "слоновете", но така и не успяваха да стигнат до други чисти голови положения.

Така се стигна до продължението на срещата, когато резервата Сио посече Йоргос Самарас в наказателното поле на африканците и съдията категорично свири дузпа за елините.

Зад топката застана Йоргос Самарас и безпроблемно вкара за победното 2:1, което класира Гърция на 1/8 финал, където ги чака Коста Рика.

Гърция - Кот д’Ивоар 2:1

Голмайстори:

1:0 Андреас Самарис (43)
1:1 Вилфред Бони (74)
2:1 Йоргос Самарас (93 от дузпа)

Гърция: Орестис Карнезис (24 - Панайотис Гликос), Василиос Торосидис, Янис Маниатис, Костас Манолас, Панайотис Коне (12 - Андреас Самарис), Йоргос Карагунис, Лазарос Христодулопулос, Сократис Папастатопулос, Хосе Холебас, Йоргос Самарас, Димитрис Салпингидис

Кот д’Ивоар: Бубакар Бари, Артур Бока, Коло Туре, Серж Орие, Сюлейман Бамба, Шеик Тиоте, Яя Туре, Дие Серей, Саломон Калу ,Жервиньо, Дидие Дрогба