Треньорът на "Левски" Петър Хубчев смята, че за младите футболисти в днешно време предизвикателствата са по-големи спрямо годините, в което той е бил играч. По думите му социалните мрежи могат да имат отрицателно влияние, като създадат паралелна реалност.

Хубчев даде интервю в програмата за мача с "Ружомберок", който е тази вечер от 19.30 часа. Изданието на цена 5 лева е от 64 страници, като от клуба посочват, че е най-голямата програма в историята на българския футбол.

На въпрос, свързан с болната тема за младите футболисти в "Левски", той отговаря: "Има множество дразнители. Например социалните медии с всички "харесвания", "следвания", "споделяния". Това създава една реалност у младите играчи, една паралелна "оценка", която може да измести по важност футболната. С лекота те могат да се заблудят от виртуалната популярност и да помислят, че правят кой знае какво. А сблъсъкът с истината на терена често е непосилен за някои от тях. Казвам това, за да се разбере, че работата с младите е доста специфична и става все по-различна заради динамичния свят, в който живеем. И това важи не само за "Левски"."

Хубчев посочва, че харесва да работи под напрежение и е наясно, че такова винаги има в "Левски". Той иска да има футболисти, които да не се "огъват" при такива условия.

В интервюто треньорът говори за мачовете си с отбора в Европа като футболист и за паралела между Германия и България във футбола. "Защо да очакваме футболната култура в България да е различна от културата в училище или от културата на улицата? Или от културата на общуване."

Според него лошите резултати на "Левски" в Европа от последното десетилетие не би трябвало да имат тежест в момента. "Съгласен съм, че традициите означават много във футбола и всякакви тенденции могат да окажат влияние, но предпочитам да разсъждавам по малко по-различен начин. В крайна сметка, ако погледнем статистиката, колко от играчите ни в момента са част от тази тенденция? Не повече от четири-пет. Това означава, че лошите резултати от последните години не може и не би трябвало да влияят по някакъв начин на отбора като цяло. Този отбор има шанса сам да изкове съдбата си и мачовете с "Ружомберок" са сами по себе си."

Хубчев акцентира и върху това, че отборът му все още прави първите си стъпки. Той казва, че не иска футболистите да се заблуждават от доброто начало на сезона и че се нуждае от още четирима-петима играчи.

"Един отбор може да се разклати от незначителни събития, а ние сме в началото на пътя. Имаме и много млади играчи, които са непостоянни. Също така мисля, че прибързаният ентусиазъм и комплименти могат да им направят лоша услуга", казва Хубчев, цитиран от "Дневник".

Треньорът допълва: "Може да е клиширано, но в този момент съм си поставил много по-краткосрочни цели и както обичат да казват футболните хора – мисля мач за мач. Даже още по-краткосрочно – тренировка след тренировка. На такъв етап сме от изграждането на отбора, че фокусът е зает изцяло от краткосрочните задачи. Иначе съм наясно, че трябва различен подход към мачовете от първенството и тези от европейските турнири, и в това няма нищо странно. Първенството е маратон, в който една грешка не е фатална и можеш да я компенсираш. В Европа не е така. Там най-често грешката има фатални последствия, особено при елиминациите. Също така огромен фактор е и стресът."