Главният прокурор на България Иван Гешев коментира пред журналисти темата "Васил Божков“. Както е известно, бизнесменът и финансов благодетел на Левски е с 11 повдигнати обвинения. Малко преди да бъде обвинен в различни престъпления, той напусна държавата. 

Първоначално се твърдеше, че е в страна от Балканския полуостров, но дни след като бе обявен за издирване, органите на реда го заловиха в Обединените арабски емирства (ОАЕ). В момента тече изземване на предмети с културна стойност от офисите на бизнесмена.

Там вчера освен различни артефакти,обвити в салфетки, във вестници, прибрани в кашони или в кутии за пури, Прокуратурата откри огнестрелно оръжие и регистрационна бланка за криминалистическа регистрация.

Днес Иван Гешев обясни: "Това е оригинален документ за криминална регистрация преди 1978 година. Защо сега се открива, защото сега съм главен прокурор и защото сега има политическа воля. Това не е справка, а е бланка. Тя показва, че едно лице е осъдено два пъти. След това този документ се е прибрал като спомен и артефакт. В един момент той е почуствал, че е по-силен от държавата“.

"Относно новините, които излизат около изземванията, Гешев заяви, че някои от тях са фалшиви и напомни, че има хора, които защитават това, което са изкупили от иманяри, откраднали от българска земя и си го складират по офисите. „Ясно е, че ако всички артефакти бяха регистрирани и законно придобити нямаше да се съхраняват така“, заяви още той.

Във връзка с документите за екстрадицията на Васил Божков в България от ОАЕ, Гешев заяви, че те са предадени.“От тук нататък топката е в ОАЕ“, каза той. Темата за Божков коментира и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Вчера получих разпореждане от Специализираната прокуратура“, каза той относно провеждащите се изземвания. „Не мога да бъда сигурен къде е намерена тази бланка на въпросния господин“, обясни Иванов. „Разпоредил съм спешна проверка. Има две бланки - едната със сигурност е от СДВР, а другата няма да кажа от кое звено е, но липсва. Нека да ми потвърдят днес в края на деня“, каза още пред журналисти главсекът на МВР.