Ливърпул прави сезон, който създава усещане за крайност извън основната дейност – завоюване на титли и купи. Този отбор на Юрген Клоп има шанс да спечели по начин, който никой досега не е правил. Едно е сигурно – червената машина от „Анфилд“ няма да спре дотук. Тя идва за момчетата от 99 на Юнайтед, за Арсен Венгер, Тиери Анри и Непобедимия Арсенал, за Серхио Агуеро, Пеп Гуардиола и рекордите на Сити.

Ливърпул със сигурност може да загуби мач в лигата някъде. Здравият разум и човешката грешка го допускат. Но сега остават само 16 стъпки до Светия граал. Някои от срещите изглеждат сложни. Още този четвъртък за начало, когато е сблъсъкът с Уулвърхемптън. Да не говорим за визитата на „Гудисън Парк“ през март и тази на Манчестър Сити през април. Гостуване на Арсенал на „Емирейтс“ през май, където топчиите ще се опитат да защитят реномето си на единствения непобеден отбор в рамките на един сезон.

Трудно е да се сравняват епохи, но футболът никога няма да спре да го прави. Ливърпул става световен клубен шампион през декември, а през май 2019-а триумфира в Шампионската лига. Ако червените продължат да маршируват в първенството и завършат сезона без загуба, трудно ще може да се спори с идеята, че това е най-добрият отбор, който Висшата лига някога е виждала.

А пред мястото завинаги в историята и Ливърпул в момента стоят 22 рекорда, които могат да бъдат подобрени или изравнени от червената машина на Клоп. На първо място е рекордният брой точки на Ман Сити през 2017/18 – 100. В момента мърсисайдци са с 64, което означава, че за да счупят това постижение, те се нуждаят от 37 в оставащите си 16 двубоя.

С други думи – 11 победи, 4 равенства и една загуба в най-лошия случай. През същата тази кампания 2017/18 Сити триумфира с 19 точки пред Юнайтед, което е рекордът за Висшата лига. Сега Ливърпул води с 16 на гражданите, но е и с мач по-малко. Най-простата сметка показва, че червените просто трябва да продължат в същия ритъм.

Тимът на Клоп има възможност да спечели и най-ранната титла. През 2000/01 Юнайтед взе короната на 14 април, а през същия сезон червените дяволи триумфираха 5 кръга преди края – рекорд за ВЛ. Сити има още един рекорд – 18 поредни победи, а Ливърпул в момента е с 13. Гражданите имат върховото постижение и за най-много победи в рамките на една кампания – 32. Ливърпул се нуждае от 12 успеха в оставащите си 16 срещи, за да задмине Сити и по този показател.

Отборът на Юрген Клоп има 16 мача, за да спечели всичко и всички. Да направи изстрел към най-добрата награда – най-великия тим в ерата на Висшата лига. Оттук нататък едва ли някой би заложил срещу това…

 

Материал на вестник "Тема спорт"