Валери Божинов наказа бившия си тим Фиорентина и помогна за изключително ценна победа на Парма. Българският национал се разписа за успеха 3:2 на "Артемио Франки". 23-годишният нападател вкара втория гол в 52-ата минута, с който резултата стана 2:1 за гостите. Алберто Джилардино откри за Фиорентина, а Никола Аморузо изравни. Джила вкара за 2:2, но Ландзафаме донесе успеха за Парма.

Благодарение на Божинов, Парма се изкачи на трето място в класирането с точка пред Милан и една зад Ювентус, които играят в неделя. И четирите гола на българина този сезон се оказаха решаващи за пармалатите. Валери вкара първия гол и изработи дузпата за втория при успеха 2:1 над Лацио, след това вкара за 1:0 над Сиена, и първия гол за 2:0 над Бари.

За втори път в кариерата си Божинов се разписва срещу бивш свой тим и то все при гостуване. Той вкара гол за Фиорентина срещу Лече за победата 3:1 през септември 2005 г.

За трети пореден мач Валери Божинов започна титуляр за Парма. Гостите бяха без контузените Алберто Палоски, Андреа Пизану, Антонели и Манцони. Треньорът Франческо Гуидолин заложи в атака на тандема Божинов - Аморузо.

Начело на Фиорентина е бившия треньор на Парма Чезаре Прандели, който препоръчал Божинов на пармалатите това лято. В тима на виолетовите липсваше бившия играч на Парма Адриан Муту. Контузени още са Гамберини и Йоветич. Срещу бившия си тим обаче се изправиха Алберто Джилардино, Марко Маркиони и Себастиян Фрей.

Още в третата минута Валери Божинов имаше шанс да открие резултата. След рикошет българина се озова сам срещу Фрей, но стреля покрай вратата. Хубавото начало на Парма не доведе до гол и Фиорентина овладя инициативата. В 26-ата минута домакините поведоха в резултата. Сантана центрира и Алберто Джилардино с глава наказа бившия си тим.

Само 4 минути по-късно Парма изравни. Дзакардо получи топката и подаде към Аморузо, който направи 1:1. До края на първата част повече попадения не паднаха, въпреки че и двата отбора нападаха с всички сили.

Втората част започна с гол на Парма. В 52-ата минута Галопа центрира от пряк-свободен удар, Божинов се измъкна от защитата на Фиорентина и засече топката с крак, за да матира от 5 метра Себастиян Фрей. Авансът на гостите не издържа дълго. В 62-ата минута Фиорентина изравни.

Алберто Джилардино засече с глава центриране от корнер и прати топката в далечния ъгъл за 2:2. Това бе вторият му гол в мача и едва трети срещу бившия му тим. В предишните 6 сблъсъка срещу Парма той се бе разписал единствено при победата на Милан с 4:3 през януари 2006 г.

Веднага след този гол Валери Божинов бе сменен от Давиде Ландзафаме. Именно той вкара третото попадение за Парма. Чудесен дълъг пас на Панучи изведе Ландзафаме сам срещу Фрей и нападателя технично пусна топката покрай вратаря за 2:3. След това Фиорентина натисна в търсене на изравнителен гол. Джилардино пропусна две изгодни положения. Резервата Кастийо също се размина при един удар с плонж.

В 87-ата минута Фиорентина остана с 10 души. Марко Донадел бе изгонен за втори жълт картон след груб фаул срещу Мороне. Донадел скочи с двата крака напред в краката на Мороне и остави своите с човек по-малко. В добавеното време съдията отмени гол на Дземали за засада. Повторението показа, че топката стигна до Дземали от защитник на Фиорентина. В 95-ата минута вратарят Миранте отказа Джилардино от хеттрик след нов удар с глава на нападателя.

В крайна сметка се продължи традицията Франческо Гуидолин да надиграва Чезаре Прандели. Двамата треньори са се срещали 11 пъти. Прандели има 1 победа, Гуидолин 7. Парма пък наруши традицията да губи във Флоренция. В последните 4 мача на "Артемио Франки" Парма нямаше нито една точка. Сега взе три и вече има 23 в актива си, за да излезе на трето място в Серия А.

Фиорентина - Парма 2:3

Фиорентина: Фрей, Комото, Даинели, Натали (72 Де Силвестри), Паскуал, Сантана (54 Кастийо), Дзанети, Маркиони, Донадел, Варгас, Джилардино
Голмайстор: Джилардино 26, 62

Парма: Миранте, Дзакардо, Делафиоре, Панучи, Лукарели, Кастелини, Мороне, Дземали, Галопа (70 Лунардини), Аморузо (84 Марига), Божинов (63 Ландзафаме)
Голмайстори: Аморузо 30, Божинов 52, Ландзафаме 67