Манчестър Сити направи минималното, за да се класира за финала на Купата на Футболната асоциация на Англия - победа с 1:0 над Брайтън на “Уембли”. Единственото попадение вкара Габриел Жезус още в 4-та минута, но като цяло хората на Пеп Гуардиола не изиграха един от най-добрите си мачове. Дори напротив - “чайките” направиха вечерта за “гражданите” сложна. 

Все пак по-опитният отбор на Манчестър Сити се класира за финала, където ще се изправи срещу победителя от другия полуфинал между отборите на Уотфорд и Уувърхемптън, който играят утре от 18,00 ч. 

Двубоят започна по най-добрия начин за “гражданите”, които поведоха в резултата след само 4 минути игра. Кевин Де Бройне центрира по невероятен начин от дясното крило и остави Габриел Жезус на метри от голлинията. Бразилецът само насочи топката с плонж в опразнената врата и направи 1:0. 

И когато всички очакваха шоу на Манчестър Сити и разгром за Брайтън, нещата не се получиха точно така. Постепенно аутсайдерите в тази среща набраха самочувствие и създадоха сериозна битка за именития си съперник. До почивката “гражданите” не направиха нищо по-сериозно пред противниковата врата. 

Най-интересната ситуация бе в 32-та минута, когато Уокър и Джаханбахш се сдърпаха и се създаде илюзия, че защитникът на Сити е удари с глава съперника си. Главният рефер си послужи с ВАР, но реши ситуацията, като показа по един жълт картон и на двамата. 

Свирепата битка на “Уембли” продължи и след почивката, а Брайтън дори имаше страхотна възможност да изравни. В 54-та минута след центриране в наказателното поле на Сити Шейн Дъфи свали с глава и топката тръгна застрашително към вратата. Лапорт обаче успя да избие точно пред Глен Мъри. 

Десет минути по-късно стражът на Брайтън Райън се намеси по впечатляващ начин след далечен удар на Рахийм Стърлинг, а в добавеното време на срещата английският национал  отново излезе на стрелкова позиция след мълниеносна контраатака. Райън обаче отново отрази. 

Манчестър Сити - Брайтън 1:0

1:0 Габриел Жезус 4’

Манчестър Сити: Едерсон, Менди (79 - Стоунс), Лапорт, Отаменди, Уокър (46 - Данило), Гюндоган, Б. Силва, Д. Силва, Де Бройне (65 - Фернандиньо), Стърлинг, Жезус 

Брайтън: Райън, Дъфи, Дънк, Монтоя, Бернардо, Стивънс, Нокер, Джаханбахш (70 - Искиердо), Прьопер, Бисума (82 - Локадия), Мъри (66 - Андоне)