Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола изрази недоволството си от евентуалните промени във формата на най-комерсиалния футболен турнир Шампионска лига.

Причина за негодуването на специалиста е предложението на Асоциацията на европейските футболни клубове предложи за нов формат на недпреварата от сезон 2024/25, поред който първенството ще стане затворено съревнование, без квалификационен принцип, който ще бъде достъпен само за отбори, които са постигнали успех в миналото.

Предлага се също така да се проведат мачове през уикендите и да се промени формата на турнира на богатите от 8 групи на 4 отбора към  4 групи по 8 отбора, което ще увеличи броя на срещите за всеки участник от 6 на 14. 

"Не съм съгласен с тази идея. Ако това се случи, ще убием държавните първенства. Ако Реал и Барселона напуснат и няма да играят с Еспаньол, кой тогава ще гледа Ла Лига? Тя ще умре.

В Англия хората са много отдадени, дори в срещите от четвърта дивизия има пълни трибуни. На Острова няма да позволят на местния футбол да умре. Част от величието на Шампионската лига е, че мачовете не се провеждат всяка неделя.

Ако се състоят  всяка седмица, мачовете ще загубят очарованието си. Ако убием националните шампионати, няма да е интересно за никой да наблюдава отбори, които нямат шанс да влязат в Европейската лига", каза Гуардиола.