За седма поредна година случаите на дискриминация в английския футбол са се увеличили, показва докладът на организацията Kick It Out. Инцидентите за сезон 2018-19 са 422, като ръстът спрямо година по-рано е 32%. Най-чести са случаите на расизъм. Те са 274, като увеличението им е с цели 43%. В проучването са включени случаи на обиди не само на стадиона, но и в социалните мрежи.

Драстично скача и дискриминацията на расова основа, която включва ислямофобия и антисемитизъм. Тези случаи са 63, като увеличението спрямо предишния отчетен период е 75%. Проявите на сексизъм също бележат ръст от 61 на 68%, а дискриминацията по отношение на физически недъзи намалява от 15 на девет.

"Футболът отразява обществото, което го играе и гледа, като за жалост данните не изненадват. Фактът, че случаите на расизъм се увеличават с 43% ясно показва голямата работа, които всички във футбола трябва да свършат. През 2019 г. трябва да се запитаме какво можем да направим по-добре и какво не работи", обобщи цитираният от "Дневник" Ройсин Ууд, директор на Kick It Out.

През миналия сезон зачестиха случаите на расизъм от страна на феновете към футболистите. Играчите на "Манчестър Сити" и "Арсенал" Рахим Стърлинг и Пиер-Емерик Обамеянг се озоваха с центъра на обиди, като срещу габонеца беше хвърлена бананова кора в мача с "Челси".

Голяма част от привържениците подкрепиха мерки за справяне с расизма. В проучване на Kick It Out, в което участваха 27 000 запалянковци от 38 държави, 60% от анкетираните подкрепят наказание с отнемане на точки на отборите. Повече от половината заявяват, че са били свидетели на расистки прояви.