Манчестър Сити постигна очаквана победа над Астън Вила с 3:0 в мач от 10-ия кръг на Висшата лига и се доближи на 3 точки от лидера Ливърпул преди мача на Червените утре срещу Тотнъм. 

Гражданите реализираха попаденията си след паузата, след като преди нея имаха затруднения. Рахийм Стърлинг откри скоро след подновяването на играта, а след това Кевин Де Бройне и Илкай Гюндоган също се разписаха. 

Така Небесносините събраха 22 точки и си върнаха втората позиция, която снощи зае Лестър. Серията на Вила от 3 поредни мача без загуба приключи и тимът остава във втората половина на таблицата с 11 точки. 

За домакините Агуеро и Уокър останаха на пейката, а Фернандиньо партнираше на Стоунс в центъра на отбраната. 

Гостите стартираха солидно, но Гражданите бързо взеха инициативата и в 6-ата минута Жезус бе близо до попадение, но от няколко метра стреля малко встрани. 

Последва сериозен натиск от Небесносините и гостите трудно минаваха центъра. На Сити обаче липсваше прецизност в завършващата фаза. В 19-ата минута Стърлинг стреля е топката се удари в ръката на Енгелс. Реферът обаче получи указание от ВАР и ситуацията не бе преразгледана, въпреки претенциите на домакините. 

В 22-ата минута Хийтън спаси удар на Кансело, за да се стигне и до ситуацията, при която първо Едерсон спаси удар на Макгин, а секунди след това Дъглас Луис от Вила бе притиснат сериозно от Кансело и падна на земята, а реферът се обърна към ВАР. Дузпа обаче не бе отсъдена, макар че в други ситуации подобни положения са били давани. 

Вила понатрупа увереност и в 34-ата минута се получи сериозно разбъркване в наказателното поле на домакините, Стоунс блокира удар на Трезеге, а след това топката се докосна леко до ръката му, но наказателен удар правилно нямаше. 

Малко преди паузата Стърлинг намери непокрития Давид Силва, който определено трябваше да вкара, но не успя да уцели добре топката и стреля неточно. Така паузата дойде при 0:0. 

Веднага след нея обаче, Ман Сити направи пробива. Силно изритана топка от защитата бе отклонена от Жезус на пътя на Стърлинг, който се измъкна на чиста позиция и реализира с удар през краката на Том Хийтън. 

В 56-ата минута домакините трябваше да удвоят. Стърлинг пресече пас в защитата на съперника и намери Жезус, който бе сам срещу вратаря, докато Мингс се връщаше към вратата. Бразилецът стреля и преодоля Хийтън, но пред голлинията Мингс предоврати попадението избивайки над гредата. 

В 65-ата минута интригата приключи, макар и след намесата на ВАР. Де Бройне завъртя топката отляво и след като никой не играя с нея, тя се оказа в далечния ъгъл. Съмненията за засада бяха сериозни, но в крайна сметка след преразглеждане на положението, попадението бе зачетено. 

В 70-ата минута преднината стана класическа. След подаване отдясно Стърлинг и Бернардо Силва не успяха да засекат, но топката бе отбита към Гюндоган, който с полуволе стреля в мрежата за 3:0. 

В оставащото време Фил Фодън стреля на два пъти доста опасно, докато Трезеге  потърси далечния ъгъл за бирмингамци, но Едерсон спаси. 

Домакините завършиха двубоя в намален състав, след като Фернандиньо направи нарушение заради което получи втория си жълт картон и трябваше да напусне. В добавеното време пък Жезус стреля в гредата след грешка в отбраната на съперника, а и Дейвис от Вила прати топката в страничния стълб. Нови голове обаче нямаше. 

Манчестър Сити – Астън Вила 3:0
 
1:0 Стърлинг 46
2:0 Де Бройне 65
3:0 Гюндоган 70
 
Ман Сити: Едерсон, Кансело, Фернандиньо, Стоунс, Менди (73 Анхелиньо), Гюндоган, Де Бройне (76 Фодън), Д. Силва, Б. Силва, Стърлинг (76 Агуеро), Жезус
Астън Вила: Хийтън, Жилбер, Енгелс, Мингс, Таргът, Накамба, Трезеге, Макгин, Дъглас Луис, Грийлиш (83 Ел Гази), Уесли (72 Дейвис)